browni.jpgElőször is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik folyamatosan arra ösztökéltek, ne hagyjam abba a blogírást, mert számítanak rám és a receptjeimre! Hálásan köszönöm az ösztönző és szívet melengető sorokat, ezért elsődlegesen és köszönetképpen nektek szeretnék kedveskedni az új receptemmel, mely remélem, sikert arat majd! ;-) Nos, lássuk csak, hogyan is született meg ez a recept! Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogyan lehetne ezt a cukorban erőteljesen bővelkedő, csokoládés finomságot "karcsúsítani", de soha nem voltam elégedett a végeredménnyel. Aztán a napokban az egyik kedves ismerősöm arról számolt be, hogy szeretne lisztmentesen táplálkozni és ehhez keres megfelelő recepteket, s ekkor jött a gondolat, hogy a lisztet pudingporral és a lágyabb, könnyedebb tészta elérése érdekében, kevés kókuszreszelékkel fogom helyettesíteni, csakhogy rögtön szembetaláltam magam egy újabb akadállyal, ugyanis nem kaptam cukormentes étcsokoládét, s bár a magas kakaótartalmú csokoládék között találunk olyat, mely alacsonyabb cukortartalommal bír, de lássuk be, az mégsem cukormentes, ezért úgy döntöttem, hogy házilag készítem el a süteménybe szánt "csokoládét". Szóval két akadály letudva, ám az igazi Brownie ismérve, hogy kellemesen lágy és nedves a közepe, ugyanakkor roppanós a teteje. Tehát volt itt még bőven feladat, mely a reformosítás során sokszor igazi kihívást jelent. Most elárulom, hogy 3x kellett megsütnöm ahhoz, hogy végül elégedett legyek a végeredménnyel, s bár egyik változat sem bizonyult rossznak, de ahogy már némiképp megismerhettetek, a tökéletességre törekszem, épp ezért a megfelelő számomra nem elég! Szóval, a sütemény szaftosságát lekvárral a roppanósságát pedig olvasztott csokoládébevonattal és pirított dióval próbáltam megidézni! Én elégedett vagyok az eredménnyel és a tesztalanyok is igazán pozitív fogadtatásban részesítették, ám természetesen örömmel veszek minden visszajelzést! ;-) Sütésre fel!

AC356 (2).jpg

sorvalaszto2.jpg

Hozzávalók:

(a csokoládéhoz) 4-5púpos ek kakaópor, 1tk folyékony édesítőszer, 5-6dkg vaníliás eritrit (kávédarálón szoktam ledarálni 4-5ek eritritet 1mk vaníliaőrleménnyel), 1mk só, 1dl víz, 10dkg kókuszzsír
(tésztához) az előzőleg összeállított csokoládé, 2db M-es tojás, 25dkg cukormentes lekvár (én most narancslekvárt használtam, de csináltam már szilva, meggy és baracklekvárral is), 1 csomag gluténmentes, csokoládés pudingpor, 10dkg kókuszliszt vagy finom szemcsés kókuszreszelék (ha durvább, akkor kávédarálóval kicsit finomítom, azaz kettőt-hármat pördítek rajta, oszt ennyi), 4dkg (kb 1 púposabb teáskanál) sütőpor

sorvalaszto2.jpg

Elkészítés:

(27x16-os olajjal kikent és sütőpapírral kibélelt jénai tálban sütöm)

Először elkészítjük a csokimázat.
A vaníliás eritritet a vízzel és a folyékony édesítővel kis lángon, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt és azt is felolvasztjuk. A tűzről levéve beleszitálunk 4-5ek kakaóport, s már kész is.
Belekevered a lekvárt (ha hűtőben tároltad, az rögtön vissza is hűti) így mehet bele a tojás, a pudingpor, majd a kókuszreszelék és a sütőpor. 180 fokon (légkeverés nélkül) 25-30 perc alatt (oda kell rá figyelni, nehogy túlsüsd, mert akkor jó, ha még egy kicsit lágy a közepe) készre sütöd. Tetejére diétás tejcsoki bevonat (kb 7-8dkg+2ek étolaj) és pirított dió, mandula vagy mogyoró (ahogy neked szimpatikusabb) kerül.
sorvalaszto2.jpg
browni0.jpg

 

Mutató méhecske.jpgSaját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr1413712266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sia 2018.03.04. 13:03:41

Hát a karcsúsítás az nem igen sikerült... hiába cukormentes, ha helyette tiszta zsír. :o 10 dkg kókuszzsír majdnem 900 kalória, 10 dkg kókuszreszelék 730 kalória, és akkor erre még rájön a csokiban lévő zsír (8 deka az olyan 400 kalória), a 2ek étolaj (+200 kalória), a két tojás (177 kalória)+ még a lekvár, a pudingpor, a tetején az olajos magvak... Az egész adag brownie kb 3300 kalória. 100 grammban 27g zsírral. Megeszel belőle két kockát, az egy teljes étkezés kalóriamennyisége, a napi zsír meg kb kilőve vele. :( Hiába kevés benne a szénhidrát meg a cukor, ha az egész tömény zsír. :(

anicum007 2018.03.04. 13:18:38

@Sia: Kedves Sia! :)
Köszönöm az észrevételedet, ám számomra úgy tűnik, a legfontosabb elkerülte a figyelmedet!
Íme a blogleírás!
"Mit is jelent a diéta valójában? Céltudatos, szabályzott étrend a kalóriabevitel csökkentésével, más néven, kímélő étrend. Előírt ételek és italok rendje, amelyben az étkezés terápiás célzattal mennyiségi, minőségi, valamint időbeni vonatkozásokban betartandó szabályokat tartalmaz. Nyilván vannak alapvető étkezési szabályok melyeket érdemes betartani, ám ha alaposan megfigyeljük és megismerjük szervezetünket, annak igényeit, akkor mi magunk is rátalálunk a számunkra megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozási formára. Az ani-culináris mellőzi a finomított cukor és liszt használatát. Az ételek és a desszertek (általában) alacsonyabb kalória és szénhidrát tartalmúak, a lehetőségekhez mérten, egészséges alapanyagokból, növényi olajak felhasználásával készülnek, hagyományos, házias ízvilágra törekedve. Épp ezért mindenki maga dönti el, hogy a kínálatból melyek azok, amelyek beilleszthetőek az étrendjébe, fogyókúrájába."
További szép napot neked!

gabardin 2018.03.04. 17:17:24

látom nem birod a kritikát :(
Annak irom, akit esetleg érdekel: lehet maltitolos étcsokit kapni.
...de brownie-nak akkor sem nevezném ezt a sütit... se izre, se állagra semmi köze hozzá, legyen a neve kókuszos-csokis kocka :)

izibizi 2018.03.04. 18:19:57

Kedves Anicum!

A "szakértő" hozzászólások dacára, én holnap megsütöm a browniedat, és beszámolok az eredményről. Nagyon sok receptedet kipróbáltam már, eddig egyben sem csalódtam. Hiányoztak már a receptjeid, remélem, a következőre nem kell ennyit várni...:-)

Zsófi

anicum007 2018.03.05. 15:27:02

@izibizi: Kedves Zsofi! Köszönöm e kedves sorokat és a pozitív visszajelzést! Igyekszem eleget tenni a kérésednek! ;-)
süti beállítások módosítása