puspok_kenyer1.jpgKiheverve a karácsonyi sütés-főzés fáradalmait, megújult erő és sütési kedv reményében hoztam nektek a következő receptet, mely paleo alapokon nyugszik, s melyet a Sógornőmtől kaptam közel egy éve, ám azóta finomítgattam, hogy a saját ízlésvilágomra formálva megkapjam azt a végeredményt, mellyel tökéletesen elégedett vagyok. Nos, már egy ideje azon kaptam magam, hogy mindig ugyanúgy készítem s nem teszek hozzá, nem veszek el belőle, tehát a recept megosztásra érett. ;-) A püspökkenyér nyilván sokak számára ismert és kedvelt sütemény, ám ami másságot jelent az eredeti receptúrához képest, az a liszt helyettesítése őrölt kókuszreszelékkel, melynek köszönhetően a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Az aszalt gyümölcsöket és a kandírozott gyümölcshéjat viszonylag apróra vágom, hogy a mennyiséggel a cukortartalmat némiképp kordában tartsam, ám az egész süteményben élvezhető és kiérezhető legyen a különböző gyümölcsök íze. A tetejét időközönként olvasztott csokoládéval vagy a receptek között  már fellelhető diétás csokimázzal vonom be. Remélem, nektek is ízleni fog! ;-)
AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

(a tésztához) 4 érett banán, 4 tojás, 1dl olvasztott kókuszzsír, 1kk mézes fűszerkeverék, 1tk szódabikarbóna, 1mk vanília őrlemény, 1citrom reszelt héja, 2ek diétáslekvár (én narancs vagy baracklekvárt használok), 5dkg magas kakaótartalmú, diétás étcsokoládé, ízlés és étrend szerint 15-20dkg aszalt gyümölcs és kandírozott gyümölcshéj, 10dkg durvára tört dió vagy mandula, 20dkg őrölt kókuszreszelék

(a csokoládébevonathoz) 4púpos ek kakaópor, 1-2tk folyékony édesítőszer vagy 5dkg xilit, 1/2dl víz, 5dkg kókuszzsír

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kókuszreszeléket kávédaráló segítségével őröljük meg. Nem kell teljesen lisztszerűre, inkább csak annyira, hogy ne legyen olyan darabos. Ha nincs kávédarálód, akkor próbálj beszerezni finom szemű kókuszreszeléket vagy esetleg használhatsz kókuszlisztet is. A banánt egy villa segítségével törjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, a lekvárt, az olvasztott kókuszzsírt a fűszereket, majd a többi száraz hozzávalót és jól dolgozzuk össze. Sütőpapírral kibélelt püspökkenyér formába öntjük és kb 50 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából és bevonjuk csokimázzal.

puspok_kenyer2.jpg

 Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr148252122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KHDia 2016.05.14. 21:49:16

Isteni lett,köszönöm!!!!
Egy részét muffin formában sütöttem és nem tettem rà csokit,de az is tökéletes!

anicum007 2016.05.14. 21:54:19

@KHDia: Köszönöm a visszajelzést! :) Nagyon örülök, hogy ízlett!

Erzsébet Balog 2022.11.09. 14:05:58

Nagyon jól néz ki,szeretném megkérdezni,hogy almával is működik?

anicum007 2022.11.10. 15:38:20

@Erzsébet Balog: Kedves Erzsébet! Almával még nem próbáltam, így nincsenek erre vonatkozó információim. Elképzelhetőnek tartom, de azért azzal számolni kell, hogy az alma, sokkal magasabb nedvességtartalommal bír, tehát némi módosítást biztos igények a recept.

Erzsébet Balog 2022.11.10. 21:44:34

@anicum007: Köszönöm szépen a gyors vissza jelzést, valószínű ki fogom próbálni
süti beállítások módosítása