dios_csibi1.jpgSzeretem a diót húsos ételekkel párosítani, ám ennek hallatán az emberek többsége kissé összekuszálódott szemöldökkel és furcsa tekintettel méreget, mint akinek elment az esze. Valahol érthető, hiszen a diót jellemzően édes ízhez társítjuk, de végül is milyen a dió natúr íze, édes? Neeem. Na ugye? :) Épp ezért arra biztatnálak, feltétlenül próbáld ki ezt a receptet, s hidd el nem fogsz csalódni! ;-) A hús visszafogottan ízesített töltelékében megbúvó dió kellemesen roppanós állaga, a lágy, selymes sajtmártás és az édeskés burgonyapüré tökéletes hármast alkotnak, s természetesen látványnak sem utolsó.

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

(a húshoz) 3 nagyobb csirkemellfilé (60-80dkg), só őrölt bors, 20dkg zabpehely, tej, 15dkg durvára tört dió, 2ek apróra vágott petrezselyem, 2 tojás, őrölt szerecsendió, 1tk kakukkfű, 15dkg füstölt sajt, 15-20dkg bacon

(az édesburgonyapüréhez) 1kg édesburgonya, 10-15dkg vaj, só, őrölt szerecsendió, 2dl főző vagy kókusztejszín

(a sajtmártáshoz) 4dkg vaj, 4-5ek zabpehelyliszt, 4dl tej, só, fehér bors, 20dkg natúr krémsajt, 5dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

A húst leöblítjük, papírkendővel leitatjuk róla a felesleges vizet, és a csirkemell vastagságától függően 3-4 vékonyabb szeletre vágjuk. Folpackkal letakarva kissé kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a zabpelyhet beáztatjuk annyi tejbe, hogy ellepje, majd ½ óra elteltével kinyomkodjuk és egy nagyobb tálba tesszük. A diót egy strapabíróbb zacskóba helyezzük és egy sodrófa segítségével durvára törjük, majd hozzákeverjük a zabpehelyhez, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk a vágott petrezselymet és a kakukkfüvet, majd a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot és a 2 egész tojást, s az egészet jól összekeverjük. A baconszeleteket egy alufóliára egymás mellé fektetjük, majd betakarjuk a szeletelt csirkemellekkel, melyen egyenletesen eloszlatjuk a diós tölteléket és az alufólia segítségével szorosan felgöngyöljük, majd az alufóliába csomagolva, 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kicsomagoljuk a fóliából és tálalás előtt egy serpenyőben, minimális olajon egy kissé minden oldalát megpirítjuk.

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhult leszűrjük, pürésítjük, hozzáadjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd felengedjük tejszínnel.

A mártáshoz a tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük, ezután hozzákeverjük a krémsajtot és a reszelt parmezánt. Tálaláskor megszórjuk vágott petrezselyemmel.

dios_csibi2.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr48192348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása