petre_roman.jpgA román sütemények egyik remeke ez a szemet és ízlelőbimbót gyönyörködtető rétegelt süteménycsoda, mely eredetileg (sajnos) igencsak magas cukortartalommal bír, ennek okán a receptet most is kissé átalakítottam, hogy megfeleljen a reform életforma elvárásainak, ám szerénytelenül állíthatom, hogy így is egy igazi ízorgiában lesz részünk! ;-)

 

 

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

(a tésztához – egy laphoz) 3 közepes tojás, 1ek folyékony édesítőszer, 3ek hideg víz, 3ek zabkorpa, 3ek dióbél, 1kk szódabikarbóna

(a krémhez) 25dkg margarin vagy kókuszzsír, 2lapos ek xilit vagy eritrit, 1mk vanília őrlemény, 3cs vaníliás pudingpor, 4ek folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1l tej

(a karamellbevonathoz) 10dkg nádcukor, 5dkg margarin vagy kókuszzsír, 1dl tejszín

(a tetejére) 4dl cukormentes növényi tejszín ízlés szerint porxukorral ízesítve, darált dió

Elkészítés:

(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

 Először a piskótát készítjük el. A tojássárgájákat a folyékony édesítővel, a vanília aromával és 3ek vízzel robotgép segítségével habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A zabkorpa felét (amiben a szódabikarbónát elvegyítettük), hozzákeverjük a tojássárgájához, majd hozzáadjuk a hab egyharmadát, ezután a többi zabkorpával és a fennmaradt habbal óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bevont tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben egyenletes, közepes tűznél készre sütjük. Mindez 2x megismételjük, hogy 3 ilyen lapunk legyen. Ha kisült a 3 lap, akkor elkészítjük a karamellmártást. A cukrot egy edényben, lassú tűzön felolvasztjuk. Amikor szép aranybarna, óvatosan, kisebb adagonként hozzáadjuk a felmelegített tejszínt és pár percig forraljuk, végül beletesszük a margarint vagy a kókuszzsírt és tovább kevergetve felforraljuk. Ha kész félretesszük hűlni.
A krémhez, a tejből, a pudingporból és az édesítőszerből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon. A margarint vagy kókuszzsírt a xukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűlt pudingot, és az egészet simára keverjük.

Az összeállítás a következőképpen történik! Egy réteg piskóta, melyen egyenletesen eloszlatjuk a karamell felét, erre jön a vaníliás krém fele, majd ismét karamell bevont piskóta és krém következik, mindezt lezárjuk a 3.piskótával. A tetejét tejszínhabbal és darált dióval díszítjük.

petre_roman1.jpg

Mutató méhecske.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr598171096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KHDia 2016.01.14. 14:33:23

Isteni ez a suti!Imadom a receptjeid. Csak egy dolgot nem ertek,ha nem haragszol...
Miert nem allati tejszint hasznalsz,ha minden receptet az egeszseges iranyba terelsz?
Tovabbi sok sikert!

anicum007 2016.01.14. 17:13:00

@KHDia: Kedves Dia! Örömmel nyugtázom és nagyon köszönöm a pozitív visszajelzést! :) Dehogy haragszom, inkább örülök a kérdésnek, hiszen valószínűleg nem Te vagy az egyetlen akiben megfogalmazódott! :) Nos, mikor egy-egy termék mellett leteszem a voksomat, több szempontot is figyelembe veszek. Az egészség megőrzés mellett fontos az alacsony energiatartalom, a megfizethetőség, jól kezelhetőség és az egyik elengedhetetlen tényező, hogy cukorbetegek és ételallergiások is fogyaszthassák.

Egészségmegőrzés: A szakember szerint nincs különösebb előnye vagy hátránya sem az állati tejszínnek, sem a növényi haboknak, hiszen egyiket sem fogyasztjuk nagy mennyiségben.

Alacsony energiatartalom és kezelhetőség: Ahhoz, hogy igazán jó minőségű tejszínhabot kapjunk, melynek tartása van, azaz nem esik össze, az kell, hogy viszonylag magas, 35-38%-os zsírtartalma legyen, ezzel szemben a növényi tejszín, 25-27%-os zsírtartalmú, a színe az állatihoz képest sokkal fehérebb és nem utolsósorban könnyebb habbá verni, nem igényel stabilizáló anyagokat ahhoz, hogy hosszú ideig megtartsa a formáját.

Cukorbetegek és ételallergiások is fogyaszthassák: Jómagam gluténérzékeny vagyok, s a környezetemben (többek között a Párom is) egyre több a laktózérzékeny ember. Sokszor nem is gondolnánk, de még itt is fontos szempont lehet a gluténmentesség, ugyanis, az összetevők között szerepelhet módosított keményítő, melyet gabonából, leggyakrabban búzából állítanak elő, így lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Szerencsére egyre elterjedtebb a kukoricakeményítő alkalmazása, amit lisztérzékenyek is bátran használhatnak. A laktózmentesség nem igényel különösebb magyarázatot.

Megfizethetőség: Alapból fontos számomra, hogy az egészségtudatos táplálkozás (a lehetőségekhez mérten) mindenki számára elérhető legyen, ugyanakkor döbbenten tapasztalom, hogy mindazok, akik erre törekszenek, esetleg cukorbetegségük vagy ételallergiájuk, ételintoleranciájuk miatt hátrányosabb helyzetből indulnak, még kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek azáltal, hogy az árak az átlagos vagy átlagon aluli fizetéssel rendelkezők számára megfizethetetlen, mondhatni csillagászati magaslatokba emelkednek! Többek között az a cél vezérel, hogy ötletet adjak és receptet szolgáltassak egy egészségesebb, megfizethetőbb életformához! Bízom benne, hogy ezen törekvésem minél több embert elér és tényleges segítségül szolgál. ;-)

Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett a válasz, de ezt két mondatban nem tudtam volna megválaszolni!

Még egyszer köszönöm a visszajelzést és a biztatást! :)

Üdv,
Ani
süti beállítások módosítása