anicum007 2015.04.10. 07:06

Részeges Izidor

reszeges_izidor3.jpgKeresztanyumtól kaptam ennek a kakaós finomságnak a receptjét, mely egy igazán tartalmas, ízekben bővelkedő desszert. Ez a sütemény ( a rumnak köszönhetően), a markánsabb ízek kedvelői körében fog elsősorban sikert aratni. Az eredeti recept, 2dl rumot ír. Nos én, akinek igencsak minimális az alkoholfogyasztási igénye, úgy gondoltam talán ez egy kicsit túlzó, ezért 1dl rumot és 1dl tejszínt használtam, s még így is elértem a kellő hatást. :-) A süteményt kakaós szelet elnevezéssel illették, ám úgy éreztem, ezzel az alkoholmennyiséggel inkább illene hozzá valami részeges jelző, mondjuk részeges kakaós.(?) Sütés közben az egyik barátnőmmel cseverésztünk, s mikor elmeséltem mit kreálok, megjegyezte, hogy párja nagy kedvence a "részeges Izidor". No több se kellett, azonnal kutakodni kezdtem, s láss csodát.... :-) Hát úgy tűnik jó volt a megérzésem, ez az Izidor részeges a javábul.... ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához) 4db M-es tojás, 5dkg kókuszzsír vagy margarin, 2ek folyékony édesítőszer, 1dl tej, 2ek kakaópor, 15dkg zabpehelyliszt (gluténérzékenyeknek kókuszliszt), 1cs sütőpor, 15dkg darált dió

(a rumos töltelékhez) 20dkg darált dió, 1dl rum, 1dl tejszín, 1ek folyékony édesítőszer, 1mk vanília őrlemény

(a kakaós krémhez) 15dkg kókuszzsír és 10dkg margarin, 1ek folyékony édesítőszer, 10dkg xilit, 5dkg kakaópor

(a tetejére) 10dkg diétás fehér csokoládé, 2ek étolaj

Elkészítés:

 (30 * 20 cm-es tepsiben készül)

A tojásokat válasszuk szét. A kókuszzsírt és a margarint keverjük habosra az édesítővel és a cukorral, majd kettesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd az 1dl tejet. Keverjük a masszához a kakaóport, a sütőporos lisztet, a diót. A fehérjéből verjünk habot és óvatosan forgassuk bele a kakaós krémbe. A tésztát öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokos sütőben, kb 20 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Amíg a tészta hűl, készítsük el a krémeket.

A diót, a vaníliát, a rumot és a tejszínt dolgozzuk össze, majd egyenletesen kenjük a kihűlt tésztára.
A xukorral és az édesítővel keverjük simára a margarint, majd adjuk hozzá a kakaóport, és kenjük rá a rumos rétegre. Kb 1 órára tegyük a süteményt hűtőbe.
A tetejére olvasztott diétás fehér csokoládé kerül egy kis olajjal (10dkg csokihoz, 2ek étolaj) felhígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyen.reszeges_izidor2.jpgMutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr967355294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása