kukoricaprosza5.jpgAz utóbbi évben akadt némi összetűzésem az ételekkel, azaz volt némi étel intoleranciám, melyet elsődlegesen a gluténtartalmú élelmiszereknek köszönhettem. Miért is beszélek múltidőben róla? Az ételintolerancia, vagy más néven ételérzékenység nem egyenértékű az ételallergiával! Előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért az immunrendszer a felelős. Az ételintoleranciát az emésztőrendszer váltja ki, mely valamely oknál fogva érzékenyé válik egyes tápanyagokra, s ezért nem tudja azokat megfelelően lebontani. Az ételintolerancia kezelésének leghatékonyabb módja, ha kerüljük azokat az élelmiszereket, melyek problémát okoznak. Legtöbbször nem kell lemondanunk egy életre a panaszt okozó élelmiszer fogyasztásáról, bááár, mint szinte mindenben és mindenhol, itt is mértéket kell tartani, azaz nem ajánlott nagy mennyiséget, s pláne nem napi szinten fogyasztani! Persze én sem voltam mindig tisztában mindezzel, de az élet produkál olyan helyzeteket, ami arra kényszerít, hogy bizonyos témakörökbe alaposabban beleássuk magunkat. Itt jegyezném meg, hogy egészséges életmódra való törekvés ide vagy oda, a stressz, a szorongás és a mozgásszegény életmód (valószínűleg nálam is ez volt a kiváltó ok) sajnos nagymértékben hozzájárul az ételérzékenység kialakulásához! Na szóval, szem előtt tartva a fennálló problémát, sokat morfondíroztam azon, hogy milyen gyors süteményt varázsolhatnék az ebéd mellé, s ekkor jutott eszembe gyermekkorom egyik kedvenc, Nagymamától elsajátított süteménye, a kukoricaprósza, isteni házi szilvalekvárral, s megszórva egy kis fahéjas xukorral. Az egyszerűségéből fakadóan még azok is könnyedén elkészíthetik, akik nem mozognak olyan otthonosan a konyhában, s a locsolók örömére bátran kínálhatod húsvétkor is! :-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

35dkg kukorica liszt, 450g kefir esetleg joghurt, 2ek folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1mk vanília őrlemény, 1nagy citrom reszelt héja, 3db tojás, 1cs sütőpor, 0,5dl kókuszzsír, cukormentes szilvalekvár (ha nem szereted, készítheted bármilyen más lekvárral is)

Elkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A tojássárgáját a sóval, az édesítőszerrel és a vaníliával összekeverjük, hozzáadjuk az aludttejet, a sütőporos lisztet, a reszelt citromhéjat és az olajat. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre vert habját. Egy sűrű, de könnyen keverhető masszát kapunk, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe öntünk és gazdagon szilvalekvárral pöttyözzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor sült meg rendesen, ha a papír szélétől kicsit elválik a tészta! Ha kihűlt, fahéjas porxukorral meghintjük. Jó étvágyat hozzá! :-)

kukoricaprosza4.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr767312256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása