tündérke2.jpgAz unokahúgom hívta fel a figyelmemet erre az igencsak mutatós ám annál szokatlanabb névvel ellátott süteményre, melyet a web cukrászda oldalán talált. Tündérsüti... A név beindította a fantáziámat. Bizonyára ellepik a konyhámat ezek a mágikus tulajdonsággal felruházott, angyali varázslények, s ide-oda repdesve, egy szempillantás alatt az asztalomra varázsolják ezt az igazán íncsiklandó, látványos süteményt. S bár lelki szemeim szinte láttatni vélték e csodalényeket, visszatérve a fantáziavilágból, kissé hétköznapibb megközelítéssel próbáltam magyarázatot találni az elnevezésre. Tündérsüti? Mert varázslatos az íze? Ennivalóan tündéri? Hmmm.. Tündéri, tehát zabálnivaló? Szárnyakat kapsz, ahogy az íze szétáramlik a szádban, s megcsiklandozza az ízlelőbimbóidat? Nos, azt hiszem eleget tanakodtam ahhoz, hogy úgy döntsek jobb, ha a végére járok. Ám ahogy azt tőlem az évek során megszokhattátok, ez a tündér is a reformosítás áldozatául esett. Íme az én tüneményes, glutén és cukormentes tündérkém! Remélem, ízleni fog! ;-)

 

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

 (a tésztához) 12dkg puha margarin, 5dkg xilit (kávédarálón p, 5tojássárgája, csipet só, 25dkg kukorica vagy rizsliszt, ½cs sütőpor, szükség esetén 1-2ek tejföl, a tészta megkenéséhez kb 10dkg diétás eperlekvár

(a töltelékhez) 2cs eperízű pudingpor, 2ekfolyékony édesítőszer, 25dkg eper, 4dl tej, 450g sovány tejföl, 5 tojásfehérje, 1ek xilit

sorvalaszto2.jpg

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (alsó-felső sütésre).

A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd tegyük bele a többi hozzávalót, és kézzel dolgozzuk össze az egészet. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztadarabot, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára, majd kenjük meg eperlekvárral. Ezután készítsük el a tölteléket.

A megmosott, megtisztított epret egy kevés tej hozzáadásával, s egy botmixer segítségével pürésítjük. Hozzáadjuk a pudingport, majd felengedjük a maradék tejjel és az édesítőszerrel ízesítve sűrű pudingot főzünk. Még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a xilitet, és kemény habbá verjük, majd óvatos átforgató mozdulatokkal a tejfölös pudinghoz adjuk, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Ha kész, egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd előmelegített sütőben , kb 30-40 perc alatt készre sütjük. Mikor kihűlt, tejszínhabbal, friss eperrel és reszelt csokoládéval díszítjük.sorvalaszto2.jpg

tündérke3.jpgMutató méhecske.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr946318400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása