túrógombóc3.jpgIsmét az egyszerű ám nagyszerű kategóriából egy igazán figyelemreméltó diétás desszert. A fotót illető elégedetlenségemnek köszönhető, hogy többféle variációt kipróbálva, mára már tökélyre fejlesztettem a receptet. A túrógombócot búzadara helyett magas rosttartalmú zabkorpával dúsítottam, mely vízfelvevő képességének köszönhetően megdagad a gyomorban, így kiválóan csökkenti az éhségérzetet. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, ugyanakkor elősegíti a vércukorszint normális értéken tartását. Töltelékként magas kakaótartalmú, diétás étcsokoládét használtam, mely kimagasló tápértékű és hihetetlenül gazdag flavonoidokban. Fogyókúra szempontjából sokak szemében kakukktojás lehet a banán, mely valóban magas szénhidráttartalommal bír, de mértékkel fogyasztva egészséges része lehet a diétás étrendnek. Ám magas szénhidráttartalma ellenére sem szabad megfeledkeznünk a banán jelentős élettani hatásáról. Magas rosttartalma miatt a banán kiváló gyógyír a bélrendszernek, semlegesíti a savakat, védi a gyomorfalat, segíti az emésztést, ezért gyomorfekély és hasfájás leküzdésére is alkalmazható. A banán prebiotikumként is szolgál, mely serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélrendszerben. Gazdag az egészséget védő antioxidánsokban, ugyanakkor magas a magnézium és káliumtartalma, mely szabályozza a vérnyomást, csökkenti az agyvérzés veszélyét és védi a csontrendszerünket. Magas B6 - vitamin tartalma enyhíti a premenstruáció szindróma és egyéb menstruációs problémák tüneteit, kiváló stresszoldó és segíti a fehérvérsejtek termelődését.

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(a túrógombóchoz) 50dkg sovány túró, 2ek vaníliás xukor (vanília őrleménnyel darált eritrit) 1ek folyékony édesítőszer, 1mk só, 1citrom reszelt héja, 3egész tojás, 10dkg zabkorpa, 1ek utifűmaghéj

(a banánsodóhoz) 2egész banán, 1citrom reszelt héja, 1ek folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 9dl tej, 1cs banán vagy vanília pudingpor

sorvalaszto2.jpgElkészítés:

A túrót (ha kissé darabos) villával összenyomjuk, hozzáadjuk a vamíliás xukrot és az édesítőt, a sót és a citrom lereszelt héját, majd a 3 tojással, a zabkorpával és az utifűmaghéjjal jól összedolgozzuk. 1/2 órát pihentetjük, addig elkészítjük a sodót. A banánt és a citrom reszelt héját 2dl tejjel összeturmixoljuk, majd felengedjük a maradék tejjel és hozzáadjuk az édesítőt és a csipetnyi sót. Ebből a löttyből egy merőkanálnyit kiveszünk a pudingpor simára keveréséhez, majd hozzáadjuk a banános turmixhoz, jól összekeverjük és folytonos kevergetés mellett felfőzzük. Mikor elkészült, időközönként megkevergetve kihűtjük. Közben a túrós masszából vizes kézzel golyókat formázunk úgy, hogy a közepébe helyezünk egy kocka cukormentes csokoládét. Forrásban lévő vízbe helyezzük, s addig főzzük míg megduzzad és feljön a víz tetejére. Tálalásnál pirított darált dióba forgattam (ez elhagyható) és a forró túrógombócokat hideg sodóval tálaltam. Jó étvágyat hozzá!

sorvalaszto2.jpgtúrógombóc4.jpg

Mutató méhecske.jpg Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr775807872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása