répatorta3.jpgA kötelezettségeim egy időre elszólítottak, ám jóvátételként, most egy újabb desszertremekkel jelentkezem, talán ez engesztelésül szolgál! Már többször sütöttem répatortát, de a fényképezésig valahogy nem jutott el. Most végre sikerült megörökíteni, így közkincsé tétetik. ;-) Mivel a piskóta saját kútfőből, érzésre készült, így minden sütéskor mások lettek a hozzávalók és az arányok. Nos, bizton állíthatom, hogy ez a piskóta lett az eddigiek közül a legtökéletesebb, mely újabb ok arra, hogy megosszam veletek. A sárgarépán kívül tettem még bele friss, reszelt gyömbért, melynek kissé csípős, fűszeres aromája még különlegesebb, még izgalmasabb ízt kölcsönzött a süteménynek. (Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a gyömbér immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásáról sem!) Került még a tésztába egy kevés kandírozott citrom és narancshéj és magas kakaótartalmú csokoládé. Ami újdonságnak számít, az a zabpehelyliszt használata. Születésnapomra kaptam a családtól, s gondoltam ideje próbatétel elé állítani. A zabpehely jótékony hatásáról már olvashattatok, nyilván a zabpehelyliszt is rendelkezik ezen jótékony hatásokkal, hiszen tartalmazza a zabpehelyben lévő összes biológiailag fontos alkotóelemet, ám a kettő mégsem egyenértékű, hiszen a liszt könnyebben felszívódik, ezért magasabb glikémiás indexel rendelkezik. Ám ezt leszámítva, a zabpehelyliszt a teljes értékű táplálkozás tökéletes kiegészítője, amely a jövőben, Ani culináriájában is előkelő helyet foglal majd el. ;-) A tökéletes piskótához, tökéletes krém dukál. A selymesen krémes mascarpone citrommal ízesítve s egy kevés növényi tejszínnel lágyítva, nagyszerű kiegészítője lett ennek a könnyű, zamatos piskótának. Na nem húzom tovább az időt, íme a recept! ;-)

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(a piskótához) 35dkg sárgarépa (tisztított állapotban), 10dkg gyömbér, 9db tojás, 7,5dkg kókuszcukor, 3tk folyékony édesítőszer, só, 22,5dkg zabpehelyliszt, 3kk szódabikarbóna, 1-1ek kandírozott narancs és citromhéj, 6dkg magas kakaótartalmú csokoládé (Ebből a mennyiségből 3 lapot sütünk!)

 (a citromos krémhez) 500g mascarpone, 2 citrom reszelt héja, 6tk folyékony édesítőszer, 1ek méz, 2,5dl növényi tejszín, 1cs Dr. Oetker Zselatin (10g), 2,5dl víz, 2 citrom leve

sorvalaszto2.jpgElkészítés:

A megtisztított répát és gyömbért lereszeljük, majd hozzáadjuk az apróra vágott kandírozott gyümölcshéjat. Jól összekeverjük és három részre osztjuk. 3 tojásfehérjéből, 2,5dkg kókuszcukor és 1tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, majd összekeverjük a 3tojássárgájával, hozzáadunk 7,5dkg zabpehelylisztet a szódabikarbónát és a gyömbéres répát, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Belereszelünk 2dkg csokoládét és 23 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) 15perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Mindezt, még kétszer megismételjük. Míg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet. Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a citrom reszelt héját az édesítőt és a mézet. A zselatint felmelegítjük a vízzel, majd langyosra hűtjük és hozzáadjuk a két citrom levét. Ha kihűlt, kis adagonként a krémsajthoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponés krémmel. A tortaforma aljára kerül az első tésztalap, melyre óvatosan rámerjük a citromos hab egyharmadát. Erre megint tésztalap kerül, majd krém és ismét tésztalap. Az egészet krémmel zárjuk. Ha kihűlt, egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően megdermed és szépen szeletelhető lesz. Tejszínhabbal, citrom és répaszeletekkel és reszelt csokoládéval díszítjük.sorvalaszto2.jpg

répatorta4.jpg

sorvalaszto2.jpg

répatorta2.jpg

Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr45429408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása