anicum007 2013.06.16. 11:45

Cseresznyés pite

cseresznyés pite3.jpgMég mindig pite, mert szegény cseresznyefát még az ág is húzza, hát ideje megszabadítani súlyos terheitől. ;-) Annak, aki a meggyet kevésbé kedveli, tökéletes megoldás lehet ez a cseresznyés változat. Hát ne aprózzuk, mindjárt tegyünk is bele egy kilót ebből az édes finomságból! Azon túl, hogy nehéz ellenállni ennek a zamatos gyümölcsnek (az ember kilószámra falná), jelentős jótékony hatása is ismert. Nézzük csak! Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. Kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozásokat, ugyanakkor lassítja az öregedést. A cseresznye tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kiváló vese és vértisztító. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős. Ezek után nincs is más dolgunk, mint elkészíteni ezt az igazán finomra sikeredett cseresznyés pitét! ;-) Jó étvágyat hozzá!

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(a tésztához) 60dkg teljes kiőrlésű liszt, 40dkg margarin (vagy 20dkg margarin és 15dkg kókuszzsír), 10dkg por nádcukor vagy kókuszcukor, 1 nagy citrom reszelt héja, 4ek friss citromlé, 2ek tejföl, 2cs sütőpor, csipetnyi só

(töltelékhez) 1kg megmosott, kimagozott cseresznye, 5dl víz, 1cs vaníliás cukor, 1citrom reszelt héja, 1citrom leve, 1tk őrölt fahéj, 4tk folyékony édesítőszer, 2cs vaníliás pudingporElkészítés:  

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A vizet az édesítővel, a vaníliával a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a cseresznyével felforraljuk. Mielőtt felforrna, a vaníliás pudingporhoz kiveszünk egy merőkanálnyi lét, majd ezzel keverjük simára a pudingport. Ha felforrt, hozzáadjuk a simára kevert pudingot és felfőzzük, majd félretesszük hűlni. Míg hűl, elkészítjük a tésztát. A lisztben szétmorzsoljuk a zsiradékot, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Ha túl keményre sikerült, tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta. 1/2 órát pihentetjük, majd a tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó). Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük a cseresznyés masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával, és hűvös helyre rakjuk, hogy mihamarabb megszáradjon. Miután megszáradt, 160°C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Ha megsült, csak akkor szeljük fel amikor már kihűlt, addigra megdermed a pudingos krém a közepében!cseresznyés pite2.jpgMutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr315363470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása