mákos2.jpgItt megtalálható a diós verzió, ám vannak akik inkább a mákos süteményeket részesítik előnyben, így mindazok kedvéért elkészítettem mákos kivitelben is. Isteni, cukormentes házi szilvalekvárral gazdagítva, mely mind látványban, mind ízvilágban csodás összhangban van a mákkal, ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindkét hozzávaló rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. A mák lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A szilva csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Serkenti az emésztést, s az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcs. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni harcban.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához) 30dkg teljes kiőrlésű liszt, 10dkg margarin és 5dkg kókuszzsír (vagy 20dkg margarin), 5dkg gyümölcscukor vagy por kókuszcukor, 1 citrom reszelt héja, 2ek friss citromlé, 1ek tejföl, 1cs sütőpor, csipetnyi só

(a töltelékhez) 5dkg gyümölcscukor, 2tk folyékony édesítőszer, 4db tojás, 15dkg darált mák, vanília, 15-20dkg diétás szilvalekvárElkészítés:

(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

A sütőporos lisztben szétmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Ha túl keményre sikerült, tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta. Gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, majd áttesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tojásfehérjéből, 5dkg gyümölcscukor, a folyékony édesítőszer és a vanília hozzáadásával kemény habot verünk, majd összekeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a darált mákot és egy lapát segítségével óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal. A tésztát megkenjük szilvalekvárral, majd a mákos masszát elegyengetjük a tetején. Előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) 25-30 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük és a tetejét megszórjuk por nád vagy kókuszcukorral.mákos3.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr285279976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristofxx 2013.05.04. 11:01:16

Ez nem cukormentes, a gyömölcscukor is cukor sőt.....

anicum007 2013.05.04. 11:18:20

@kristofxx: Kedves Kristóf! Ez a blog arra hivatott, hogy receptekkel, információkkal segítse mindazokat, akik egy teljesebb értékű, csökkentet energiatartalmú táplálkozásra törekednek, esetleg túlsúllyal vagy diabétesszel küzdenek, ezen oknál fogva más táplálkozási szokásokra kényszerülnek! Szóval, tényleg nem cukormentes..., hanem csökkentett szénhidráttartalmú! Ahogy ez a szövegkörnyezetből is kiderül, a szilvalekvár az, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot!

kristofxx 2013.05.04. 11:34:21

@anicum007:
Kedves Anicum!

Igaza van, elnézést, egyébként jó,érdekes a recept, még lehet hogy ma meg is csinálom, gyümölcscukor nélkül.

anicum007 2013.05.04. 11:46:12

@kristofxx: Kedves Kristóf! Érdekelne, hogy miért vagy elutasító a gyümölcscukorral szemben (egyébként szokták "diétás cukornak" is nevezni, mivel a glikémiás indexe a legalacsonyabb a cukrok közül, báár, a kókuszcukor is nagyon jó helyen szerepel), s ha nem gyümölcscukrot, akkor mit használsz?

kristofxx 2013.05.04. 11:59:01

Igyekszem én is lecsökkenteni a szénhidrátotés azokbók is kifejezetten az egyszerű szénhidrát bevitelt. Alapvetően az édes ízt csökkentem, természetes édestőket használok inkább ( gyömölcsöket pld) édesítőként most a az eritritolt használom vagy csak önmagában vagy sztíviával keverve ( bár a sztivia zéhez hozzá kell szokni). Néha nyírfacukrot, igaz ezeket nem lehet karamellizálni. Mindenhol. ahol csak lehet teljeskiörlésű lisztet, kölest, mákot szintén. Ahol meg nem lehet ott marad a fehér liszt, krémeknél keményítő.

kristofxx 2013.05.04. 12:00:04

Ja csak azért vagyok elutaító a gyümölcscukorral, mert azért energia tartalama magas, Gi indexe az alacsonyabb, de még mindig magas.

anicum007 2013.05.04. 12:18:41

@kristofxx: Értem. Természetesen nem ismeretlen számomra a stevia és nyírfacukor sem, ám a nyírfacukor sajnos az arra érzékenyeknél (többek között nálam is) kellemetlen puffadást okozhat. Mindennek ellenére, kisebb menyiségben olykor én is használom. A másik, ám nem utolsó szempont az ár. Sajnos egyik sem tartozik az "olcsó" termékek közé, ezért igyekszem a recepteknél azt is szem előtt tartani, hogy többek számára elérhetőek, megfizethetőek legyenek a hozzávalók! Bár nyilván ez egy hosszútávú "befektetés", melyet a szervezetünk fog meghálálni, s mint tudjuk, fő az egészség! ;-)

anicum007 2013.05.04. 12:21:57

@kristofxx: Egy egész mennyiség (egy tepsi) tartalmaz 10dkg gyümölcscukrot, ezért az nem olyan sok! ;-)

anicum007 2013.05.04. 12:31:01

@kristofxx: Egyébként, a napokban készülök feltölteni egy újabb receptet (almás zabtorta), mely minimális cukortartalommal s valami mennyei ízvilággal bír! Nos, ha gondolod, nézz be hozzám máskor is! Szeretettel várlak! ;-)

kristofxx 2013.05.04. 12:39:44

Benézek , mert tetszik a filozófia:)
Próbáld ki az eritritolt, nincs puffasztó hatása, kevésbé édes, mint a cukor (kb 70 %) 0 Kcal, GI 0. Igaz az ára kb annyi mint a nyírfacukornak ( Itt Németországban). A nyírfacukorhoz hozzá kell szokni.

anicum007 2013.05.04. 12:44:11

@kristofxx: Köszönöm az infót, mindenféleképpen kipróbálom, s majd beszámolok róla! ;-)
süti beállítások módosítása