2013.05.01. 20:16
Almás pite
Az almás pite a megunhatatlan kedvenc, melyet bármelyik évszakban élvezhetünk. Különböző töltelékkel ízesítve, jó néhány pitereceptet találhattok a blogon, ám a tészta jellemzően ugyan úgy készül, így próbáltam egy újabb, kissé vastagabb és omlósabb tésztával előrukkolni. Úgy tűnik az új recept bevált, mivel a pite igencsak kapósnak bizonyult. ;-) Remélem, Ti is szeretni fogjátok!
Hozzávalók:
(a tésztához) 60dkg teljes kiőrlésű liszt, 40dkg margarin (vagy 20dkg margarin és 15dkg kókuszzsír), 10dkg por nádcukor vagy kókuszcukor, 1 nagy citrom reszelt héja, 4ek friss citromlé, 2ek tejföl, 2cs sütőpor, csipetnyi só
(az almás töltelékhez) 1½kg savanykás alma (meghámozott, kimagozott állapotban), ½dlvíz, 2tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, ½ citrom leve, 1citrom reszelt héja, 1tk őrölt fahéjElkészítés:
(35 * 25 cm-es tepsiben készül)
A töltelékekkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Az almát meghámozzuk, és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, majd ½dl vizel, a cukorpótlóval, a vaníliával és a reszelt citrom héjjal (ha nem elég savanykás az alma, egy kevés citromlevet is adhatunk hozzá) 15 perc alatt puhára főzzük. Amíg a töltelék hűl, elkészítjük a tésztát. A sütőporos lisztben szétmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Ha túl keményre sikerült, tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta. 1/2 órát pihentetjük, majd a tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó). Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük az almás tölteléket, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával és 160 °C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Ha megsült, csak akkor szeljük fel amikor már kihűlt. A tetejét megszórjuk por nád vagy kókuszcukorral.
Szólj hozzá!
Címkék: desszertek kókuszzsír piték és lepények almás sütik gyúrt tészták gyümölcsös sütik
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek