rántott hal2.jpgA zsír fontos és alapvető energiaforrásunk, mely meghatározó szerepet játszik a szervezetünk optimális működésében. Testünk zsírban leggazdagabb szerve az agy, tömegének felét létfontosságú zsírsavak (omega- 6 és omega-3) alkotják, épp ezért az agy fejlődéséhez és működéséhez nagy szükség van esszenciális zsírsavakra. Nos, ezek után megkérdőjelezném, hogy valóban tapintatlan megjegyzésnek számít a „hájfej”? ;-)

Mivel szervezetünk ezeket a zsírsavakat nem tudja előállítani, így csak táplálékkal juthatunk hozzá. Az omega-3 zsírsav legfőbb forrása, a különböző hidegvízi, mélytengeri halfajták, csakhogy megváltozott étkezési szokásaink miatt, egyre kevesebb halat fogyasztunk, melynek következtében, a lakosság nagy része omega-3 hiányos. Ez a hiány kihat az agyunk működésére, túlzott mértéke akár mentális betegségekhez (figyelemhiány, ingerlékenység, depresszió, stb.) is vezethet. E hiányállapot elkerülése érdekében, étrendünkben szerepeljen a lehető legtöbbször hal. Ebben próbálok most nektek segíteni! Persze, fogyókúra szempontjából is kitűnő választás egy jó halétel, melyet ma, csípős paprikás lisztbe és tojásba forgatva, rostban gazdag zabkorpás panírral készítettem el, mindezt, az ugyancsak jótékony hatású zsírsavban gazdag (laurinsav: antibakteriális hatású, segíti a fehérje- és zsíranyagcserét, illetve az ásványi anyagok felszívódását) kókuszolajban sütöttem ki. A zabkorpa és a kókuszolaj további kedvező élettani hatásairól itt olvashattok!

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a halhoz)1kg tőkehalfilé, só, 3 tojás, teljes kiőrlésű liszt, csípős pirospaprika, 10dkg zabkorpa, 10dkg zsemlemorzsa, 15dkg kókuszzsír

(az uborkasalátához) 4db kígyóuborka, só, citromlé, fokhagyma, ecet, folyékony édesítőszer, vágott kapor, tejfölElkészítés:

A halszeleteket megmossuk, majd papírtörlő segítségével felitatjuk a felesleges nedvességet. Besózzuk egy pár csepp citromlével bedörzsöljük és 1/2 órára állni hagyjuk. A panírozás során, először csípős pirospaprikával ízesített lisztbe, majd felvert tojásba és végül zabkorpa és zsemlemorzsa keverékébe forgatjuk. Forró kókuszolajban a hal mindkét oldalát arany barnára sütjük. Nem kell bő olajban sütni!

Az uborkát megtisztítjuk, legyaluljuk, majd besózva 1/2 órát állni hagyjuk. Mikor levet engedett kinyomkodjuk. 1-2 gerezd préselt fokhagymával ízesítjük, majd 1/2l víz, 1ek 20%-os ecet és 2tk folyékony édesítőszerből levet készítünk és ezzel nyakon öntjük. Vágott kaporral ízesítjük és tejföllel tálaljuk.

rántott hal3.jpg
Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr505042976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása