túrós - mákos zserbó3.jpgHol is kezdjem a történetet? Mint már olvashattátok, a káptalantóti piacon beszereztem egy kevés diót, mellyel „zserbónyi” terveim voltak, csakhogy a piac kínálta bőség zavarában elfelejtettem egy fontos hozzávalót, mely a zserbókészítéshez nélkülözhetetlen. Nem ártott volna felkutatnom egy pár üveg, finom házi lekvárt is, ám ennek hiányában, a zserbó projekt kicsit váratott magára. Ekkor váratlanul rám mosolygott a szerencse, egy kedves kolléga személyében. Hozott egy kis kóstolót az anyósa kincseskamrájából, aki mi mással foglalkozhatna, mint ínycsiklandó lekvárok és szörpök készítésével. :-) Végigkóstolva az ízléses csomagolásba bújtatott, finomabbnál-finomabb lekvárokat, melyek magukban rejtették az illatos, bársonyos, nap érlelte gyümölcsök ízét, amit a lekvárban megbúvó egész gyümölcsdarabkák még jobban hangsúlyoztak, teli hassal, elégedetten böngésztem a honlapon fellelhető kínálatot. Örömmel nyugtáztam, hogy Éva a lekvárkészítéshez, mindössze 20 százaléknyi cukrot használ, s a választékban fellelhető cukormentes, diétás változat is. Ezek után a rendelés nem sokat váratott magára. Csipke, sárgabarack, fahéjas alma és a szilvalekvár mellett döntöttem, bár szívem szerint, megrendeltem volna az egész repertoárt. A szilvalekvár, a maga kis dizájnos megjelenésével szinte felkínálta magát, ám nehezen tudtam elképzelni a diós változathoz, így született meg a gondolat, hogy mákos zserbót készítek, ám a lekvár mennyisége, nem tette lehetővé a 3 réteget, ezért némi gondolkodás után, úgy döntöttem, hogy a hűtőben megbúvó túróval gazdagítom. Túrós-mákos..., hmmm..., szerintem, jól hangzik. ;-) A mákot egy kevés vaníliás eritrittel, a túrót pedig cukorpótlóval, eritrittel, citromhéjjal, vaníliával, tojással és utifümaghájjal kevertem össze. Sajnos, a süteményt csak másnap állt módomban felszeletelni, addig izgatottan latolgattam, vajon milyen lehet az íze? Remélem, szépen elkülönülnek a rétegek.., stb.. Nos, a képek és a kollégák, barátok által küldött pozitív visszajelzések önmagukért beszélnek! ;-) („Első kézből mondhatom kiváló!!!!, Kérem szépen...megkóstoltam...Ani, ez tökéletes!! Az összes összetevő aránya a sütiben, az állaga, a kinézete...egy újabb mestermű született...")

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(tésztához) 15dkg update liszt és 10dkg zabpehelyliszt, 12dkg vaj vagy 12dkg kókuszzsír, 7dkg porított eritrit vanília őrleménnyel összekeverve, 1 közepes tojás, 1tk sütőpor, csipetnyi só, kb1,5dl tej (amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy egy lágy tésztát kapjunk)

(a mákos töltelékhez) 40dkg diétás lekvár (én szilvalekvárt használtam, de lehet bármilyen), 15dkg darált mák, 10dkg eritrit vanília őrleménnyel összekeverve, 2 lapos ek utifűmaghéj

(a túrós töltelékhez) 50dkg sovány túró, 2db tojás, 1ek folyékony édesítőszer, 5dkg porított eritrit vanília őrleménnyel összekeverve, csipetnyi só, 1citrom reszelt héja, 1 vagy 2 ek utifűmaghéj (a túró nedvességétől függően)

(tetejére14dkg diétás étcsoki vagy tortabevonó, 3ek napraforgó olajjal hígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyensorvalaszto2.jpgElkészítés:

(27 * 20 cm-es tepsiben készül)

Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A vajat morzsoljuk bele a lisztbe, majd a többi hozzávalóval együtt jól dolgozzuk össze. A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Kb fél órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki az első tésztadarabot akkorára, mint a tepsi és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. A darált mákot keverjük össze a vaníliásxukorral és az utifűmaghéjjal. A lekvár felét kenjük a tésztalapra, majd szórjuk rá a xukrozott mák felét. Nyújtsuk ki a második tésztalapot és tegyük a lekváros-mákos rétegre. Kenjük meg a túrós töltelékkel (A túróba keverd bele az egész tojásokat, az édesítőt, sót, vaníliásxukrot, reszelt citromhéjat és az utifűmaghéjat, és jól dolgozd össze.), majd fedjük be a harmadik tésztalappal. Erre ismét lekvár és cukrozott mák kerül, s ezt betakarjuk az utolsó, negyedik tésztalappal. Villával szurkáljuk meg és a 170 fokra elmelegített, légkeveréses sütőben, kb 30-40perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megvárjuk míg kihűl, majd a tetejét beborítjuk olvasztott csokoládéval. Pár órát pihentetjük és már fogyasztható is! ;-) Jó étvágyat hozzá!nevtelen_3.jpg

Mutató méhecske.jpg Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr674872993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása