anicum007 2012.08.26. 14:18

A38 torta

A38 szelet3_1.jpgA barátnőmtől kaptam egy felkérést az E80 torta megreformálására. Ezt a tortát a híres cukrász, Auguszt Elemér bácsi nyolcvanadik születésnapjára készítették gyermekei, a kedvenc tortáinak házasításából, nevezetesen kávéból, csokiból és marcipánból. Barátném, a következő linkkel mellékelte az útmutatást, mely szamóca receptes oldalára irányít. Nem tudom, hogy a leírás az eredeti receptúra alapján készült-e, azonban áttekintve a hozzávalókat, kissé riasztóan hatott rám a közel 1kg csokoládé és 20dkg marcipán. Nesze neked egészségtudatos életmód! :( Némi töprengés után megszületett az eszményi megoldás. Kihasználva az öcsém születésnapját, az E80 után szabadon, elkészítem Attila A38 tortáját. Zabkorpás piskótába töltött mascarponés csokoládé, fehér csokoládé- és kávékrém, kávés habbal megkoronázva. A különböző ízek, egyedülálló élményt nyújtva, tökéletes harmóniát alkotnak.

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(a tésztához) 7db tojás, 1dl víz, 4tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 15dkg zabkorpa, 2kk szódabikarbóna, 1cs vaníliás cukor, 1ek nádcukor vagy nyírfacukor

(a csokis krémhez) 200g mascarpone, 2,5dl növényi tejszín, 1cs Dr. Oetker zselatin fix, 10dkg magas kakaó-tartalmú étcsokoládé (lehet kapni diabetikus változatban is), 1ek csokoládélikőr

(a fehér-csokis krémhez) 100g mascarpone, 5dkg fehér csoki (lehet kapni diabetikus változatban is)

(a kávékrémhez) 200g mascarpone, 2,5dl növényi tejszín, 1cs Dr. Oetker zselatin fix, 5dkg fehér csoki (lehet kapni diabetikus változatban is), 2tk édesítőszer, 2ek instant kávépor, 1ek kávélikőr

(a tetejére) 2dl növényi tejszín, 1ek instant kávépor, 1ek nyírfacukorsorvalaszto2.jpg

Elkészítés:

A tojássárgáját az édesítővel, a vaníliával a csipetnyi sóval és 1dl vízzel 15-20 percig habosra keverjük (ha robotgéppel kevered, pár perc alatt kész van). A tojásfehérjékhez hozzáadunk 1ek nyírfacukrot, majd keményre verjük. A zabkorpát (amiben a szódabikarbónát elvegyítettük), hozzákeverjük a tojássárgájához, majd hozzáadjuk a hab felét és jól kikeverjük. A fennmaradt habbal óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és 180 fokon, egyenletes, közepes tűznél kb. 25-30percig, tűpróbáig sütjük. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a csokoládékrémet. A mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott és kihűlt csokoládét, és a krémlikőrt. Alaposan összedolgozzuk. A tejszínt felverjük, s mikor még lágy állagú, fokozatosan hozzáadjuk a zselatin fixet, s az egészet kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponés krémmel. A kihűlt tésztát félbevágjuk, és rásimítjuk a csokoládékrém felét, majd 15 percre betesszük a hűtőbe. Ezalatt elkészítjük a fehér-csokis krémet. Pofon egyszerű. A mascarpone-t összekeverjük a felolvasztott és kihűlt csokoládéval, majd hozzáadunk 3ek kókuszolajat. Jól összekeverjük és kész is. Ezt a kissé folyékonyabb állagú krémet óvatosan rásimítjuk a csokikrémre, majd ismételten betesszük a hűtőbe. Amíg hűl, elkészítjük a kávés krémet. A mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a folyékony édesítőt, az instant kávéport és a krémlikőrt. Alaposan összedolgozzuk. A tejszínt felverjük, s mikor még lágy állagú, fokozatosan hozzáadjuk a zselatin fixet, s az egészet kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponés krémmel. Mikor elkészült a krém, a lehűtött fehér-csokis krémre rásimítjuk a félretett csokoládékrém másik felét, majd ráhelyezzük a másik szelet piskótát. Megkenjük a kávés krémmel, majd kb. 4-5 órát hűtőben dermesztjük. Kávéporral összekevert tejszínnel, mandulaforgáccsal, és olvasztott csokoládéval díszítjük.

sorvalaszto2.jpgA38 szelet3.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr294732831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása