anicum007 2012.08.18. 13:02

Mákos lepény

Mákos lepény.jpgÍme, egy igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, mely a mák és a baracklekvár dinamikus kontrasztjának köszönhetően mégis látványos. Ejtsünk néhány szót a mákról! Egy régebbi bejegyzésben már olvashattatok róla, ám mint tudjuk, ismétlés a tudás anyja! ;-) Szóval, a mák: Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpg

Hozzávalók:

3tojás, 2ek eritrit, 1ek folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1cs diétás vaníliás cukor, 2,5dl tej, 1,5dl kókuszolaj, 10dkg darált mák, 20dkg zabpehelyliszt, 1cs sütőpor, 1citrom reszelt héja és leve

(a tetejére) 10dkg diétás baracklekvár, 2ek víz

sorvalaszto2.jpg

Elkészítés:

(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval és egy kevés eritrittel habbá verjük, a sárgáját elkeverjük a vaníliás cukorral, a csipetnyi sóval, az édesítővel, az eritrittel, az olajjal és a tejjel. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a mákot majd a citrom levét. Végül óvatosan fellazítjuk a fehérjehabbal. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (170 fok légkeveréssel), kb 30-35perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A baracklekvárt a vízzel felforraljuk, és egy ecset segítségével eloszlatjuk a sütemény tetején. Kb 15percig szikkadni hagyjuk, majd kockára szeleteljük.sorvalaszto2.jpg

Mákos lepény1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr404718654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forsi 2013.03.11. 16:29:15

Kedves Ani,

Nagyon jól néz ki ez a sütemény is!
Arra gondoltam, hogy egy nagyon jó barátnőmet megkérem, hogy csináljon nekem.
Ezek szerint ha sok mákot eszek, akkor jobban teljesítek a munkában is? " Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású."

Nagyon tetszik az oldal :D !

anicum007 2013.03.13. 12:37:38

@Forsi:
Kedves Forsi!
Örülök, hogy az oldal elnyerte a tetszésedet! Remélem, sokszor benézel majd hozzám! :)
"Ezek szerint ha sok mákot eszek, akkor jobban teljesítek a munkában is?"
Nos,ha szeretnél kimagasló teljesítményt produkálni, akkor csak bátran majszolgasd ezt az isteni süteményt! ;-) Remélem, a barátnőd készséggel áll a rendelkezésedre! :)

Üdv,
Ani

Forsi 2013.03.13. 15:32:42

@anicum007:
Kedves Ani,

Én is remélem, hogy a barátnőm majd nagy örömmel fogja Nekem elkészíteni eme csodás süteményt ;)
Tervezem, hogy sokszor benézek hozzád :) !!!
süti beállítások módosítása