Tákonyos csirkebecsinált.jpgElőszeretettel alkalmazom az ételek ízesítésénél ezt a sajátos aromájú, fanyar ízű, csípős fűszernövényt, ám a párom átesve a ló túloldalára, megszállott tárkony rajongó lett. Fűszerválasztásnál (mintha egy rejtett, mágikus erő hatna rá), a keze mindig a tárkony felé veszi az irányt. Olykor nehéz meggyőzni, hogy más fűszer jobban passzol az épp készülő ételhez. Neki kedvezve készült a következő csirkebecsinált.

Néhány szót ejtsünk a tárkonyról!

Ez a kellemes illatú, pikáns ízű fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos. A termesztését az egyiptomiaktól előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak vették át. Európa (így hazánk is) csak a XVI. századtól alkalmazza. Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb évelő gyógy-, és fűszernövény. Két változata ismert; a francia és az orosz tárkony, ám magasabb illóolaj tartalma miatt a francia tárkony elterjedtebb. Kiváló az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket. Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású. A népi „orvoslás” hurutos megbetegedésekre, és a magas vérnyomás ellenszereként alkalmazza. Alkalmas a kimerültség leküzdésére és az idegek nyugtatására is. Ételeinkhez adva igen hálás növény, mivel mérsékelt alkalmazása nem elnyomja, hanem kiemeli más fűszerek aromáját. A tárkony, a savanyított ételek ízesítője, ám saláta és ecetfűszerként is kiváló. Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek is kiváló zamatot kapnak tőle.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(5l-es fazékban készül)

70dkg csirkeaprólék, 30dkg csirkemáj, 2-3ek kókuszzsír vagy olívaolaj, 2-3db sárgarépa, 2-3db fehérrépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2gerezd fokhagyma, 20dkg zöldbab, 1ek petrezselyemzöld, 1-2ek tárkony, ízlés szerint só, ételízesítő és őrölt bors, 1bebérlevél, 1ek csípős mustár, 2ek citromlé, 3-4ek tk liszt és 5dl sovány tejszín a habaráshoz. Elkészítés:

A megtisztított és feldarabolt húst egy kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felengedjük vízzel. Ekkor tesszük bele a megtisztított májat, a babérlevelet, az egész vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott sárga és fehérrépát. Ízlés szerint ízesítjük, ételízesítővel, sóval, borssal. Amikor már majdnem puha a zöldség, akkor adjuk hozzá a zöldbabot, a tárkonyt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha a zöldbab is megfőtt, behabarjuk. Amikor újra forr, hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt és az egészet még egyszer összeforraljuk.Tákonyos csirkebecsinált1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr994466019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása