tojássaláta gazdagon, szezámmagos csirkefalatkákkal.jpgA következő húsvéti ajánlat az egyszerű, ám nagyszerű kategóriát erősíti. A tojássalátát még tavaly, az egyik gasztronómiai magazin húsvéti kiadásában fedeztem fel, s mivel nem találtam az eredeti receptet, így az emlékeimre hagyatkoztam. Nos, eredetiség ide vagy oda, a tojássaláta sikere elvitathatatlan, s remekül illik a szezámmagos csirkefalatkákhoz, melyet kétféleképpen készítettem el. Szezámmagos, és zsemlemorzsába kevert szezámmagvas bundával. Kinek-kinek ízlése szerint! ;-)

 

Néhány szó a szezámmagról!

A magok királyának is nevezik, mert bizonyos ásványi anyagokban a leggazdagabb. Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalcium mellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, szabályozza az emésztést, csökkenti a magas koleszterin szintet, és enyhíti a változó korral járó kellemetlenségeket, a PMS (menstruációt megelőző tünetek) jelenségeit, valamint a migrénes panaszokat is. A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatású. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését. A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, leégés után csillapítja a bőr égő érzését, de segítséget nyújt pikkelysömör és száraz bőr esetén is.

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

(a tojássalátához) 8db főtt tojás, 15dkg sonka, 1csomó újhagyma, 6db közepes méretű paradicsom, 10dkg zöld-fűszeres szendvicskrém, 4ek majonéz, 1ek csípős mustár, őrölt fekete bors, 4ek tejföl

(a csirkefalatkákhoz) 1egész csirkemell (filézve), só, liszt, 2tojás, 10dkg szezámmag, 5dkg zsemlemorzsa, kókuszolaj

Elkészítés:

A megtisztított újhagymát vékony karikákra, a sonkát vékony csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. A szendvicskrémet a majonézzel, a mustárral és a tejföllel jól összekeverjük, borsozzuk, majd hozzáadjuk az újhagymát, a sonkát és a paradicsomot és a karikára szelt tojást. Letakarva félretesszük, hogy ízek összeérjenek, s közben elkészítjük a húst. 

A csirkemellet megmossuk, enyhén sózzuk, majd apró csíkokra vágjuk. Bepanírozzuk úgy, hogy a liszt és tojás után szezámmagba, vagy zsemlemorzsával elkevert szezámmagba forgatjuk. Bő olajban kisütjük.tojássaláta gazdagon, szezámmagos csirkefalatkákkal1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr614339233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása