Húsvéti epertorta szelet.jpgÚjfent eper! Mit tehetnék ha nemcsak nálam, de a közvetlen és tágabb környezetemben is az eper a sláger gyümölcs? :-) Az eper azon túl, hogy isteni finom, dekoratív megjelenésének köszönhetően kiemelkedő díszítő értékkel bír, ennek okán előszeretettel alkalmazom sütemények, torták dekorálására. Ezt a tortát, a közelgő húsvét ihlette, bár megjelenésével nem igazán sikerült megidéznem a húsvét hangulatát, inkább egy mediterrán, olajbogyókkal tűzdelt tortára emlékeztet. :-) Mindennek ellenére, azért remélem, kedvelni fogjátok Ani mediterrán hangulatú húsvéti tortáját! ;-)

 AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához): 15dkg durum liszt, ½dl kókuszzsír, 1 tojás sárgája, 2-3ek tejföl, 2ek nádcukor (por), csipetnyi só, ½cs sütőpor

(a krémhez): 500g mascarpone, 2dl növényi tejszín, 1cs Dr. Oetker zselatin fix, 5-6tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25dkg eper, 2tk folyékony édesítőszer, ½citrom leve, 2½dl víz, 1cs Dr. Oetker Zselatin (10g) A díszítéshez 25dkg eper, csokitojás, keksz.

(a csokoládéhabhoz) 3dl növényi tejszín, 2ek kakaópor + 2½dl növényi tejszín a torta tetejére Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, majd egyenletesen eloszlatva a tortaformába morzsoljuk, és az aljába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, míg a széle kissé megpirul. Amíg a tészta hűl, elkészítjük az eperzselét. A megtisztított epret felkockázzuk, majd felengedjük 2½dl vízzel. Hozzáadjuk a ½ citrom levét, az édesítőt és az egészet felfőzzük. Mikor elkészült, hozzáadjuk a zselatint, és azzal is összemelegítjük (nem forraljuk). Míg elkészítjük a krémet, az eperzselét hideg vízbe állítva lehűtjük. A krémhez a mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd beletesszük a zselatinfixet, és azzal együtt tovább keverjük. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt, a vaníliát, és a reszelt citromhéjat, majd a kihűlt (még folyékony) eperzselét. 2dl tejszínt kemény habbá verünk és összekeverjük a a mascarponés krémmel. A krémet a kihűlt tésztalapra simítjuk, majd rákenjük a kemény habbá vert 3dl tejszínt, amit kakaóporral ízesítünk,  és erre jön a sima, habbá vert tejszín. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, másnap díszítjük.húsvéti epertorta.jpgHúsvéti epertorta szelet1.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr954325887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viktorbaia 2012.07.06. 02:24:09

Szia Anya!
Szeretnék egy ilyen tortát,csak csokis formában :-)

Üdv.

A te kis Fiad :-)

anicum007 2012.07.06. 21:48:09

@viktorbaia: Kisfiam! Ezt hogyan is gondoltad? Csupa csoki? Az már nem epertorta! :)))

viktorbaia 2012.07.07. 12:28:28

Nem is gondoltam eper darabokra,inkább csokira :-)

anicum007 2012.07.07. 12:47:58

@viktorbaia: Ahaaaa, értelek! :)) Na, majd meglátom mit tehetek érted! ;-)
süti beállítások módosítása