2012.03.19. 18:00
Húsvéti epertorta
Újfent eper! Mit tehetnék ha nemcsak nálam, de a közvetlen és tágabb környezetemben is az eper a sláger gyümölcs? :-) Az eper azon túl, hogy isteni finom, dekoratív megjelenésének köszönhetően kiemelkedő díszítő értékkel bír, ennek okán előszeretettel alkalmazom sütemények, torták dekorálására. Ezt a tortát, a közelgő húsvét ihlette, bár megjelenésével nem igazán sikerült megidéznem a húsvét hangulatát, inkább egy mediterrán, olajbogyókkal tűzdelt tortára emlékeztet. :-) Mindennek ellenére, azért remélem, kedvelni fogjátok Ani mediterrán hangulatú húsvéti tortáját! ;-)
Hozzávalók:
(a tésztához): 15dkg durum liszt, ½dl kókuszzsír, 1 tojás sárgája, 2-3ek tejföl, 2ek nádcukor (por), csipetnyi só, ½cs sütőpor
(a krémhez): 500g mascarpone, 2dl növényi tejszín, 1cs Dr. Oetker zselatin fix, 5-6tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25dkg eper, 2tk folyékony édesítőszer, ½citrom leve, 2½dl víz, 1cs Dr. Oetker Zselatin (10g) A díszítéshez 25dkg eper, csokitojás, keksz.
(a csokoládéhabhoz) 3dl növényi tejszín, 2ek kakaópor + 2½dl növényi tejszín a torta tetejére Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, majd egyenletesen eloszlatva a tortaformába morzsoljuk, és az aljába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, míg a széle kissé megpirul. Amíg a tészta hűl, elkészítjük az eperzselét. A megtisztított epret felkockázzuk, majd felengedjük 2½dl vízzel. Hozzáadjuk a ½ citrom levét, az édesítőt és az egészet felfőzzük. Mikor elkészült, hozzáadjuk a zselatint, és azzal is összemelegítjük (nem forraljuk). Míg elkészítjük a krémet, az eperzselét hideg vízbe állítva lehűtjük. A krémhez a mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd beletesszük a zselatinfixet, és azzal együtt tovább keverjük. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt, a vaníliát, és a reszelt citromhéjat, majd a kihűlt (még folyékony) eperzselét. 2dl tejszínt kemény habbá verünk és összekeverjük a a mascarponés krémmel. A krémet a kihűlt tésztalapra simítjuk, majd rákenjük a kemény habbá vert 3dl tejszínt, amit kakaóporral ízesítünk, és erre jön a sima, habbá vert tejszín. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, másnap díszítjük.
Saját recept
5 komment
Címkék: mascarpone torták desszertek kókuszzsír krémes sütik gyúrt tészták gyümölcsös sütik epres sütik húsvét (ételek)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
viktorbaia 2012.07.06. 02:24:09
Szeretnék egy ilyen tortát,csak csokis formában :-)
Üdv.
A te kis Fiad :-)
Utolsó kommentek