2012.02.02. 12:18
Rakott káposzta kölessel
A rakott káposzta egy klasszikus, magyaros, igazán kiadós, remek egytálétel. Az alapja a savanyú káposzta, melynek erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, megakadályozva ezzel a káros mikrobák megtelepedését. Méregteleníti a szervezetet, magas rosttartalmának köszönhetően pedig szabályozza a bélműködést. Külön szerencsés, hogy a káposzta a savanyítás után is megőrzi nagyon magas C-vitamin tartalmát. A C-vitamin-, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen. Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert. Szóval nincs is más tennivalónk, minthogy készítünk belőle egy igazán ízletes, laktató ételt. ;-) Persze, számomra itt is nélkülözhetetlen a köles használata, s természetesen nektek is szívből ajánlom! :-)
Hozzávalók:
50dkg darált sertéshús, 10dkg füstölt szalonna, 10dkg füstölt kolbász, 4ek kókuszolaj, 1kg savanyú káposzta, 15dkg köles, 1fej hagyma, 1-2gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, 5dl tejfölElőkészítés:
A megmosott kölest kevés olajon üvegesre pirítva 2x-es mennyiségű enyhén sós vízben félig puhára főzzük. A savanyú káposztát ha túl savanyú, hideg vízben átmossuk majd 2dl vízzel, 20 percig pároljuk. A kolbászt karikákra, a szalonnát csíkokra, A hagymát apró kockákra vágjuk.Elkészítés:
(35 * 25 cm-es tepsiben készül)
Kevés olajon megpirítjuk a szalonnát és a kolbászt, majd szedőlapáttal egy tányérra szedjük. A kisült zsír felével kenjük ki az edényt, amelyben az ételt sütni fogjuk. A maradék olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, a darált húst, és fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Gyakori kevergetés mellett, kb. 10 percig pirítsuk (kevés szaft maradhat). A kölest és a párolt káposztát készítsük elő a rétegezéshez. A kikent edény aljára helyezzük a káposzta 1/3-át, erre kerül a szalonnás kolbász, majd újabb 1/3 káposzta. Erre locsoljunk tejfölt, majd jöhet a köles, rá a darált hús, végül a maradék káposzta. A káposzta tetejét locsoljuk meg gazdagon tejföllel, csepegtessük rá a maradék szalonna-kolbász zsírt. 190 fokos sütőben kb. 1 órát lefedve pároljuk. Végül a fedőt levéve, megpirítjuk a tetejét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.04. 07:59:10
A párosítás hajdinával is jó, bár azt nagyon kevesen használják.
Kipróbálom ezt a rakottat is.
Utolsó kommentek