szoljanka1.jpgMi is az a szoljánka? Hogy jutott egyáltalán az eszembe? Egyik kedves olvasóm és blogíró társam TrueY hívta fel rá a figyelmemet. Rengeteg magyar és külföldi receptet végigolvasva, és betartva a szoljánka készítés alapszabályait született meg az Anis változat. A szoljánka (солянка) (a wikipédia szerint) egy igazán tartalmas orosz étel, hús-, hal-, vagy gombafőzet alapú sűrű, gazdagon fűszerezett leves. A levest eredetileg селянка-nak azaz szabadon fordítva falusinak (falusi levesnek) nevezték. A szoljának hígabb változatát levesként, sűrűbb változatát egytálételként fogyasztják. A szoljánka alapízeiben a savanyú, csípős, sós ízek dominálnak, az olajbogyó, kapribogyó, savanyított uborka, citrom, sózott és marinált gomba eredményeképpen. A húsalapú szoljánkához a húst elősütik, és a főzés folyamán füstölt kolbásszal gazdagítják. A hal-szoljánkához főtt, sózott, füstölt vörös húsú halat használnak, ám mindenféle szoljánkába elengedhetetlen a bors, petrezselyem, kapor. Bár az olvasottak alapján gyakran tesznek a szoljánkába belsőségeket is mint például vesét, nyelvet, tőgyet, ám ezeket az alapanyagokat én inkább mellőztem. Mikor először elolvastam a hozzávalókat, nehezen tudtam elképzelni, hogy a kapribogyó, olajbogyó, savanyú uborka, paradicsompüré és füstölt kolbász egyveleggel, milyen ízhatást kellene elérnem, ezért a főzés minden lépésénél megkóstoltam a levest, hogy felkészüljek a legrosszabbra, ám szerencsére, a kíváncsiságom felülkerekedett az előítéletemen. Mikor elkészült a mű, azonnali minőség-ellenőrzést végeztem. Hááát mit mondjak, döbbent csodálattal szürcsölgettem ezt az igazán varázslatos levest! Másnap a család fele átjött ebédre, hogy megízlelhessék az „orosz csodát” s mindenki jóízűen elfogyasztott egy, vagy két tányér(?) ;-) szoljánkát.

AC356 (2).jpgHozzávalók:
1/2kg disznóhús (én karajt használtam, de lehet lapocka is), olívaolaj, só, bors, ételízesítő, piros-arany, erős-pista, 3-3szál fehér és sárgarépa, 3dkg kapribogyó, 5dkg fekete olívabogyó, 2közepes fej vöröshagyma, 14dkg paradicsompüré, 1ek vágott kapor, 15dkg ecetes uborka, 20-25dkg füstölt kolbász, tejföl, citrom
Elkészítés:

(4l-es fazékban készül)
A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát, petrezselymet karikára vágjuk. A húst megmossuk, és felkockázzuk, majd a felhevített olajon, fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal, és ételízesítővel ízesítjük, utána felöntjük vízzel. Ha félik megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, a kapribogyót, és a félbe vágott olívabogyót. Közben a hagymát vágjuk vékony szeletekre és forró olajon dinszteljük meg, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és a vágott kaprot, s így további egy percig pirítjuk, majd felengedjük egy kevés alaplével, és hozzáadjuk a leveshez. Forrás után, fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már majdnem puha a zöldség, akkor adjuk hozzá a karikára szelt füstölt kolbászt és csíkokra szelt ecetes uborkát. Az egészet még egyszer összeforraljuk, s ha elkészült, tejföllel és citromkarikával tálaljuk.
szoljanka.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr143976449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.30. 14:54:53

"Egyik kedves olvasóm és blogíró társam"
Én nem olvasok, csak írok! :)

A leves nagyon brutálisan jól néz ki! A mamám verziójában többféle hús is van és általában nem átláthatóak az ő levesei. :)

Most már megkérem, hogy írja le, az elkészítés menetét az ő verziójában... Válaszcsapásként! :)

Pinka-Panka 2012.01.30. 17:27:10

nekem erről egy fűszer jutott eszembe, úgy rémlik van is ilyen. Még a németektől hoztam belőle.

Ixos 2012.01.30. 17:29:26

A masik aduász a borscs :)

h4z4rd 2012.01.30. 17:29:33

Hm! A nagyanyám-féle ukrán szoljánkában nincs paradicsompüré (legalább is ennyi) és a kolbász sem rémlik, viszont káposzta van benne bőven.

Úgy az igazi, ha dobsz a tányérba egy szelet citromot, arra pár kiskanál fűszeres tejföl, majd a leves.

Leooo 2012.01.30. 18:26:54

@Pinka-Panka: Te valószinűleg az "adzsika" nevű, grúz eredetű, honunkban ételizesítőként aposztrofált dologra gondolhatsz, amelyet a boldog békeidőkben (értsd a '60-as / '70-es évek) idehaza is lehetett kapni, akkor szovjet eredetűként.
Olyasforma volt, mint az ajvár, csak sokkal gazdagabb, erősebb ízekkel, nálunk akkor még ismeretlen íz-összhatással.
Azóta se láttam idehaza...

Leooo 2012.01.30. 18:30:45

@Pinka-Panka: Egyébiránt a németeknél komoly szoljanka-kultusz van már régóta, nekem legalább 6-8 alváltozathoz volt ott szerencsém, s a legtöbbje igen jól eltalált volt.

Pinka-Panka 2012.01.30. 18:35:55

@Leooo:
Igen ilyesmi volt, kicsit hasonlított a vegetára én üvegben hoztam belőle és remek íze volt...
1981 -ben hoztam belőle először, még a tojásrántottára is szórtunk belőle..:)

Ducasse 2012.01.30. 18:55:03

@Leooo: Keresd az Arbátban, például a Fény utcai piac legalsó szintjén! 500Ft körül van egy kis üveggel!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.01.30. 18:58:36

A német szoljanka verhetetlen, imádom!

tibor54 2012.01.30. 19:16:44

Jól néz ki a leves! Arbat üzlet megint van a budakalászi CORA-ban is, sok régi ízt találtam már ott.

MagyarZizzi (törölt) 2012.01.30. 19:42:22

Én füstölt kolbász helyett virslivel ismerem, és abban a változatban van káposzta is. Lehet, hogy ez is valami német változat? Mintha a frankfurti levessel keresztezték volna...

jooasszony 2012.01.30. 20:33:48

Egyetemista koromban 6 hetes gyakorlatot töltöttem egy nyáron Moszkvában. Ez a kaja volt a kedvencem, meg a blincsiki (vastag palacsinta) meg a vanília marozsennoje.

Úgy emlékszem hígabb volt, mint a képen .. az íze az tényleg nagyon ütős volt..itthon próbáltam reprodukálni, de nem igazán sikerült..

h4z4rd 2012.01.30. 21:03:06

@MagyarZizzi: Lehet. Az ukrán verzióban is alap a virsli.

Nyami-nyami 2012.01.30. 21:55:47

Én jelentem ettem belőle, és azóta a kedvencem az Anis hamis szoljanka...:-)

pucros 2012.01.30. 23:19:44

@Leooo: Én is imádtam! 33% só! :)

indapass90210 2012.01.31. 00:43:51

Javaslom a grúz változatot (солянка по-грузински) kipróbálni, az még egy fokkal jobb, mint a sima.

anicum007 2012.01.31. 03:32:42

@TrueY: ""Egyik kedves olvasóm és blogíró társam" Én nem olvasok, csak írok! :)"
Valahonnan a birtokába jutottál az információnak..., talán csak nem olvastad? :))

"A leves nagyon brutálisan jól néz ki!"
Köszönöm, ez tőled igazán hízelgő! :)
"A mamám verziójában többféle hús is van és általában nem átláthatóak az ő levesei. :)"
Tejföllel összekeverve egy pillanat alatt "zavarossá" válik! :)

"Most már megkérem, hogy írja le, az elkészítés menetét az ő verziójában... Válaszcsapásként! :)"
Hááááát, nem akarlak elkeseríteni, de a kis "hamis Anis" felülmúlhatatlan.. :))

anicum007 2012.01.31. 03:36:11

@Ixos: "A masik aduász a borscs :)"
Akkor feltétlenül kipróbálom ;-)

anicum007 2012.01.31. 03:39:32

@h4z4rd: "Hm! A nagyanyám-féle ukrán szoljánkában nincs paradicsompüré (legalább is ennyi) és a kolbász sem rémlik, viszont káposzta van benne bőven."
Nos, ahány ház, annyi szoljánka! :)Lehet, hogy nem autentikus, de az enyém! ;-)

anicum007 2012.01.31. 03:41:32

@tibor54: "Jól néz ki a leves!"
Köszönöm, igyekszik az ember lánya! :)

anicum007 2012.01.31. 03:50:59

@MagyarZizzi: "Én füstölt kolbász helyett virslivel ismerem, és abban a változatban van káposzta is."
Gondos kutatómunkám során rengeteg változattal találkoztam, többek között az általad említett virslis-káposztás variánssal is. Ám, mivel imádom a füstölt ízeket, ezért elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne azzal készüljön, s úgy tűnik bevált, mivel nagy sikert aratott. :)

anicum007 2012.01.31. 03:52:33

@Nyami-nyami: "Én jelentem ettem belőle, és azóta a kedvencem az Anis hamis szoljanka...:-)"
Örülök, hogy ízlett! :)

anicum007 2012.01.31. 03:54:53

@Dövan: "Javaslom a grúz változatot (солянка по-грузински) kipróbálni, az még egy fokkal jobb, mint a sima."
Nincs ellenemre! :) Egyébként, miben más a grúz változat?

petru 2012.01.31. 05:55:07

Mit mondjak? Ezeket a jo hsz-okat elolvasni, felert egy jo ebeddel :-)

kékharis 2012.01.31. 07:31:26

@Leooo: A Fény utcában, a piac oldalában (a Lövőház utca felé eső végénél, egy lépcső alján) van egy orosz csemegés. Ott lehet kapni adzsikát, habár nemigen hasonlít ahhoz, amire Te is emlékszel: nem olyan kristályos-tömör állagú, hanem inkább lekvárszerű. De az íze nem rossz. Én teszek bele még kaprot. Ugyanott nagyon finom tormás céklapüré kis üvegben, a legpuhább kimért vajkaramella és remek füstölt halak is fellelhetők :)

jorda 2012.01.31. 08:32:50

A 70-es évek közepén NDK-ban dolgoztam egy darabig.
Az ottani ételek közül ez az egyetlen ami máig megmaradt emlékezetemben.
Az ízét még most is érzem.

Valószinüleg az orosz jelenlét miatt honosodott meg ez a gasztronómiában.
Az is igaz lehet,hogy az eredeti receptet vegyíthették a német sajátosságokkal.
Sajnos a receptet nem tudom,de úgy rémlik marhahússal készült,kolbász nem volt benne.
Fantasztikus volt!

anicum007 2012.01.31. 10:31:46

@kékharis: Füstölt hal is kapható? Ez jól hangzik! Szívesen kipróbálnám a halas változatot is!

anicum007 2012.01.31. 10:33:19

@petru: "Mit mondjak? Ezeket a jo hsz-okat elolvasni, felert egy jo ebeddel :-)"
Jó csemegézést! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.31. 10:55:48

@anicum007:
"Valahonnan a birtokába jutottál az információnak..., talán csak nem olvastad? :))"

Nem. Nem is tudok olvasni! ;)

"Köszönöm, ez tőled igazán hízelgő! :)"

Hát nincs mit!

"Tejföllel összekeverve egy pillanat alatt "zavarossá" válik! :)"
Nem, a mamám levesei alapban átláthatatlanok. De finomak! Emléxem, amikor először rácsodálkoztam Nagynéném átlátszó aranyszínű húslevesére. Addig még soha nem láttam a tányér alját, csak a menzai levesnél. ;)

"Hááááát, nem akarlak elkeseríteni, de a kis "hamis Anis" felülmúlhatatlan.. :))"

"Ha harc, legyen harc - mondta Schwartz)" ;)

anicum007 2012.01.31. 11:03:02

@TrueY: "Ha harc, legyen harc"
Na jóóóó, de mi alapján születik meg az ítélet, s ki lesz a döntőbíró? :)

indapass90210 2012.01.31. 11:57:33

@anicum007: s főzési tudományomat figyelembe véve az a legkorrektebb, ha azt írom: az ízében :D

Más a fűszerezés szerintem.

anicum007 2012.01.31. 12:06:48

@Dövan: "főzési tudományomat figyelembe véve az a legkorrektebb, ha azt írom: az ízében :D Más a fűszerezés szerintem."
Szóval jobban járok, ha utánanézek? :)

indapass90210 2012.01.31. 21:25:22

@anicum007: szerintem igen :) Annak ellenére, hogy szinten minden csütörtökön ez az ebédem, nem tudnám elkészíteni :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.01. 06:12:05

Én a halas változattal kísérleteztem. Most ott tartok, hogy tengeri hallal harapósabb, ponttyal szelídebb. Célom, hogy füstölt hallal is kipróbáljam.

Annak idején az NDKban ukrán szoljankának hívták, minden sörözőben ehettünk. A boltban még szoljanka paszta is volt, hoztunk is néhány üveggel - aztán a receptet a párom egy érdekes irányba elvitte.

anicum007 2012.02.01. 09:37:59

@Dövan: "Annak ellenére, hogy szinten minden csütörtökön ez az ebédem, nem tudnám elkészíteni :)"
Nocsak, hol eszel Te ennyi szoljánkát? :)

anicum007 2012.02.01. 09:44:15

@PO: "Én a halas változattal kísérleteztem. Most ott tartok, hogy tengeri hallal harapósabb, ponttyal szelídebb. Célom, hogy füstölt hallal is kipróbáljam."
A füstölt halas változat az én fantáziámat is izgatja! :)Én kissé hadilábon állok az uszonyosokkal, de a párom imádja, és mint tudjuk, az egészségtudatos táplálkozás nélkülözhetetlen kelléke, szóval biztos, hogy elkészítem! ;-)

anicum007 2012.02.01. 09:46:31

@TrueY: "Az utókor! :)"
Hmmmm... :( Azt hittem tartunk egy jó kis "szoljánka csatát"... :(

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.01. 10:03:25

@anicum007: Hát ha végre sikerül összebányászni egy receptet, akkor szóba jöhet a csata is. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.01. 16:19:59

@anicum007: Ok, kösz! De azért nem tegyél olyan fogadalmat, hogy addig nem eszel, mert csúnya vége lenne... Így, vagy úgy... ;)

anicum007 2012.02.02. 09:01:54

@TrueY: "De azért nem tegyél olyan fogadalmat, hogy addig nem eszel, mert csúnya vége lenne... Így, vagy úgy... ;)"
Jóóóó, akkor addig magamhoz veszek némi hideg élelmet! :)

anicum007 2012.02.02. 09:06:12

@Dövan: "Ukrajnában :)"
Ejnye-bejnye! Ezek után nincs mentség a recepttelenségre! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.02. 09:54:23

@anicum007: Vegyél meleget is, mert napi 1*i meleg étkezés állítólag jót tesz.;)

anicum007 2012.02.02. 11:10:59

@TrueY: Szóval akkor a megmérettetésig hosszú, várakozásteli napoknak nézünk elébe... Ajjjjaaaaj...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.02. 11:24:21

@anicum007: És még piszok hideg is lesz! ;)

anicum007 2012.02.03. 11:50:13

@TrueY: Na jóóóó, akkor nem bízom a véletlenre, addig is főzök tovább!:) Mondjuk, egy jó kis rakott káposzta? ;-)
ani-culinaris.blog.hu/2012/02/02/rakott_kaposzta_kolessel

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.03. 12:07:31

@anicum007: Kölessel???!!! Maradok a füstölt sonkával turbósított verziónál. ;) Próbáld ki, sokat dob rajta!

anicum007 2012.02.04. 12:23:14

@TrueY: Nincs bennem kétely afelől, hogy a füstölt sonka fokozza az élvezeti értékét, de hidd el így is igazán finom! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.04. 21:51:46

@anicum007: "Hiszek neked! Barna szemem van. Ez egy veszett fazék, lehetnék én is kamikázé"

anicum007 2012.02.04. 22:03:59

@TrueY: "Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik..."

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.05. 11:37:04

@anicum007: Az ötödik pecsétben van egy rész, amikor Márkus és a kocsmáros (sajnos a színész nevét nem tudom, pedig ismert arc) azon vitatkoznak, hogy a marha szegybe kell-e téliszalámi. Na eza füstölt csülök ügy is ilyen! ;)

anicum007 2012.02.05. 11:59:48

@TrueY: Köszönöm a kimerítő választ! ;-)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.05. 15:48:18

@anicum007: Bencze Ferenc, a helyes válasz. ;)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.23. 09:56:45

@anicum007: Reszkess! Megszereztem a recepteket! Már csak cikket kellene írni belőle. De aki késik, az nem múlik! :)

anicum007 2012.02.25. 00:02:27

@TrueY: Retteg a szám! :)) Türelmetlenül várom! Remélem, el is készíted, és természetesen fotót is mellékelsz hozzá! Hajráááá! ;-)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.25. 22:30:13

@anicum007: Az elkészítést nem fogom garantálni! A fotókat is majd később. :) Nagyon kiskorú gyermekeim okán sem. Eddig egyetlen nagyobb kísérletem volt. Beigli. Koromat megelőzve mandulás és gesztenyés. A klasszikusokon kívül. A gesztenyés nem sikerült, de a többi igen. :)

Nunsaram Savitri 2018.03.23. 14:12:28

A szoljanka eredendően valódi falusi étel. A több féle hús, ami benne van az előző napokból megmaradt húsok. Én láttam olyat, hogy a nagymama a panírozott (ott inkább párizsias) húst is beletette, az előző napokból a csirke-marha maradékát, ha volt maradék sült kolbász akkor azt is ...stb Vagyis a szoljanka afféle maradékfelhasználás. Ahol én láttam, ott volt benne káposzta is. Valamint kovászolt uborka leve és darabjai, répa, fehérrépa, olajbogyók, kapribogyó, savanyított gomba, bors és kapor. Tálaláskor a tányérba apróra vágott hagymaszárat tettek és egy kanál kefírt (ott nem olyan savanyú, mint nálunk - tejfölük nincs)
süti beállítások módosítása