meggyes pite2.jpgA kiindulási terv az volt, hogy készítek egy finom desszertet a kamrában fellehető alapanyagokból, így esett a választásom a meggyes pitére. Mivel a karácsonyi süteménygyártás során már megedződtek a gyúróizmain, nem láttam különösebb akadályát az elkészítésnek. Hamar hozzá is fogtam a kivitelezéshez, ami viszonylag akadálymentesen le is zajlott. Piténk, mind megjelenésében, mind tartalmában elnyerte a minőségellenőrök tetszését, így kiváló minősítést kapott. Egyszóval minden tökéletesnek tűnt, ám nem tudom, hol siklott félre a dolog, de igencsak úgy tűnik, hogy rákattantam a pitére, s amíg a fantáziám gátat nem szab a pitegyártásnak, addig pite lesz reggelire, ebédre, vacsorára. Ennek okán, egy pár bejegyzés erejéig kénytelenek lesztek elszenvedni a piteőrületemet! :-( Remélem, a sok pite között azért mindenki megtalálja majd a kedvére valót! 

AC356 (2).jpgMeggyes piteHozzávalók:

(tésztához) 15dkg BIO durum liszt, 30dkg tk. liszt, 20dkg margarin, 5dkg szőlőcukor, 1tojás, 1/2cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl

(töltelékhez) 350g diétás meggybefőtt, 7,5dl meggylé (ha kevesebb mint 7,5dl akkor engedd fel vízzel), 1cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve, 1kk őrölt fahéj, 2tk folyékony édesítőszer, 2cs vaníliás pudingporElkészítés:  

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, de lehet dobozos gyümölcslé is) az édesítővel, a vaníliával a reszelt citromhéjjal, a meggyel és a pudingporral krémet főzünk, majd félretesszük hűlni, s közben elkészítjük a tésztát. Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb (kb 5dkg eltérés) tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával, és hűvös helyre rakjuk, hogy mihamarabb megszáradjon. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével, s ezt is hagyjuk száradni. Kb 10 perc száradás után már láthatóak a repedések a felületén és lehet sütni. 160 °C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Ha megsült, csak akkor szeljük fel amikor már kihűlt, addigra megdermed a pudingos krém a közepében!meggyes pite.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr533527514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása