fügés-mákos.jpgBulgáriai nyaralásunk során beszereztem néhány gasztronómiai ínyencséget, többek között, házi készítésű fügelekvárt. Már türelmetlenül vártam az alkalmat, hogy próbatétel elé állítsam, de nem igazán sikerült friss, érett gyümölcsöt kapnom a megálmodott süteményhez. Mikor már feladtam a reményt, hogy még idén sikerül felavatnom ezt a finom lekvárt, váratlan meglepetés ért. A párom Édesanyja lepett meg egy adag mézédes fügével. Boldog, várakozás teli sürgölődés a konyhában, s már készült is a műremek. A tésztakészítési művelet közben némi kétely ébredt bennem afelől, hogy álom, vagy rémálom sütit alkotok... :( A sok gyúrás következtében kifejtett izommunkával, lassan gladiátornői minősítést kaphatnék, ám a tészta makacsul ellenáll, mintha az életéért küzdene. Persze én sem adom fel, s erőnket összemérve tovább birkózunk. A végkimerültség határán időt kérek. Megfáradt pihegés közepette jön az újratervezés, majd rövid töprengés után megszületett a problémát megoldó stratégia, mely győzelemre visz. Elővettem egy tepsit melyet kibéleltem sütőpapírral, majd a tésztát kettéosztva, az egyik felét (ellentmondást nem tűrően, egy fóliába csomagolva, s némi morgás kíséretében, „szóval repedezünk, szakadozunk”.... ??) bevágtam a mélyhűtőbe. A másik felét pedig (amennyire őfelsége kegyeskedett megadni magát), kissé kinyújtottam, majd a tepsibe helyezve erős, öklöző ütéseket mérve a gazra, kiterítettem. Bár az áruló nem érdemelte meg, de szem előtt tartva önös érdekemet, megtöltöttem minden földi jóval, majd jött a terv második része. Elővettem a mélyhűtőbe száműzött tésztát, és egy nagy-lyukú reszelővel jobb belátásra bírtam a lázadót. A végeredmény némi izomláz, és egy rendkívüli desszert. Bár a tészta receptje még finomításra szorul, azért közzé teszem. A fent említett eljárással kivitelezhető! :)) Ám ha valaki rájön, hogy hol hibádzik a dolog, kérem szóljon! Ezt a süteményt fogyókúrázóknak sajnos nem ajánlom, mivel a füge magas cukortartalma egy kalóriadús desszertet eredményezett.

Néhány szó a fügéről: A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. Kálium tartalma a májműködésre is serkentőleg hat, különösen akkor, ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul még a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, ugyanakkor jótékonyan hat az idegekre. Cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást. A füge magas rosttartalmú gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához)20dkg tk liszt, 20dkg durum liszt, 20dkg margarin, 5dkg nádcukor (por), 2tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 5tojás sárgája, ½cs sütőpor, 1vaníliás cukor
(
mákhabhoz) 10dkg mák (őröletlen), 5tojásfehérje, 1citrom reszelt héja, 5dkg nádcukor

(kenéshez) 20dkg fügelekvár, 1citrom leve

8-10db érett fügeElkészítés:

(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

A margarint morzsoljuk el a lisztel, majd tegyük bele a többi hozzávalót és kézzel dolgozzuk össze az egészet.A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét fóliába csomagolva betesszük a mélyhűtőbe, míg a másik felét lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A fügelekvárt összekeverjük a kifacsart citrom levével, és a felét a tésztára kenjük. Ezután, kirakjuk a karikára szelt fügével, majd rásimítjuk a mákhabot, melyet a következőképpen készítünk el: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a mákot, és a reszelt citromhéjat. Legvégül, nagy-lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyos tésztát. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30perc alatt pirosra sütjük. Majd megkenjük a fügelekvár másik felével, és egy pár percre visszatoljuk a sütőbe. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.fügés-mákos1.jpg

Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr103362430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása