sárgaborsóleves.jpgTalán kevesen gondolnánk, hogy a sárgaborsó milyen jelentős helyet foglal el az egészséges élelmiszerek csoportjában.. Számos értékes ásványi anyagot és vitamint (folsavat, biotint, nagy mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint) tartalmaz. Kiváló a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink és mangántartalma. Hántolatlan formájában rostokban is bővelkedik, de a kereskedelmi forgalomban kapható, hántolt sárgaborsónál már elenyésző a rostmennyiség, azonban még így is nagyon hasznos a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szervezetben a „rossz” koleszterin mértékét, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a vércukorszintet lassabban emeli meg. A sárgaborsó kalóriatartalma viszonylag magas (321 kcal/100 g), ám szinte teljesen zsírmentes, ugyanakkor nagyon sok benne a fehérje. A száraz-borsóban lévő izoflavon olyan természetes növényi vegyület (fitoösztrogén), amely enyhíti a változókor kellemetlen tüneteit, valamint hozzájárulhat a csontok erősségének megőrzéséhez, ugyanakkor csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának veszélyét. Rögtön használjuk is ki a száraz-borsó jótékony hatásait egy isteni finom, füstölt sonkával gazdagított leves formájában. ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:  

50dkg sárgaborsó, 1nagyobb vöröshagyma, 2-3gerezd fokhagyma, 30dkg sovány sonka, 2nagyobb sárgarépa, 1-2 közepes petrezselyemgyökér, ételízesítő, só, bors, Piros Arany, őrölt csilipaprika, friss petrezselyem, 10dkg kölesElkészítés:

A megmosott sárgaborsót az egészben hagyott sonkával, vízben feltesszük főni. Legalább 1 óráig főzzük, és ha szükséges, a tetejét lehabozzuk. Mikor megfőtt, krumplinyomóval kissé átpasszírozzuk (nem szoktam teljesen pürésíteni). Közben az apróra vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát forró olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az átpasszírozott sárgaborsót, és felengedjük 3l vízzel. Beletesszük a kockára vágott sonkát, a karikára vágott zöldségeket, az ételízesítőt és a fűszereket s ezután még legalább egy órát főzzük. Mikor már majdnem elkészült, beletesszük a megmosott kölest, s addig főzzük, míg megpuhul. Egy kevés kókuszolajon 3ek tk lisztből, 1tk pirospaprikából rántást készítünk, s hozzáadjuk a leveshez. Frissen vágott petrezselyemmel meghintjük. Tálaláskor tejfölt is adhatunk hozzá. 

sárgaborsóleves1.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr183192873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása