oldalas1.jpgSokunk egyik legkedveltebb étele a sült oldalas, mely nem egy ételkülönlegesség, és nem is a leglájtosabb ételeink egyike, én mégis úgy gondoltam, kihagyhatatlan a repertoárból. Leggyakrabban párolt lila káposztával és burgonyapürével tálalom, ám fogyókúrázóknak, a soványabb részeket javaslom, sok-sok párolt káposztával. Ami változást jelentett a káposzta elkészítésében, az a citrom használata. Sajnos, korunk egyik népbetegsége az elsavasodás, mely a mai civilizációs betegségek egyik forrása. A citrom segíthet abban, hogy szervezetünk sav-bázis egyensúlya rendben legyen. Már egy ideje szándékomban állt kipróbálni, ám ezidáig nem volt rá megfelelő alkalom. Most kihasználva a lehetőséget, hogy csak kettőnkre főztem, bevetettem a titkos fegyvert. A párom, aki elmondása szerint nem igazán kedveli a lila káposztát, fogyasztásakor megvilágosodott és rájött, hogy mégiscsak szereti. Mivel Ő a legnagyobb kritikusom, azt gondolom ennél nagyobb elismerés nem szükségeltetik. ;-) Szóval jelentem, működik a dolog! :-) 

Nos, ha tehetünk valamit egészségünk érdekében, ami ráadásul egy finom ételt eredményez, miért hagynánk ki! Nem utolsó szempont még, hogy a visszamaradt és megdermedt szaft, friss rozs vagy tönkölykenyérrel, és magas tápértékű, zsenge csírákkal  fogyasztva,  mennyei eledel.

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

1½kg oldalas, ételízesítő, bors, morzsolt majoránna, 5-6gerezd fokhagyma, 3-4ek kacsa vagy mangalica vagy kókuszzsír

 (káposztához) 1 közepes fej lila káposzta, só, 1tk ételízesítő, 4tk folyékony édesítőszer, 1ek gyümölcscukor, 2tk őrölt kömény, 1 közepes citrom leve

Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, majd a csontok mentén feldaraboljuk. Megszórjuk ételízesítővel, majoránnával, és tekerünk rá egy kevés borsot. Tepsibe vagy tűzálló edénybe helyezzük, majd egy kevés vizet öntünk alá. Attól függően, hogy mennyire zsíros a hús, tegyünk mellé 2-3ek kacsazsírt. Lefedve kb. 1, 1½ óráig pároljuk. Ezután fedő nélkül (én ekkor szoktam a tetejére tenni a sült levével összekevert fokhagymát) a saját levével locsolgatva addig sütjük, míg belül porhanyós, ám a külseje szép piros, ropogós lesz.

 A vékonyan felszeletelt káposztát megsózzuk, megszórjuk köménnyel, ételízesítővel, majd 1dl vízzel és 1/2dl olajjal, fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már félig elkészült, hozzáadjuk az édesítőt, a gyümölcscukrot, és a citrom levét. Erős lángon még pároljuk egy kicsit, hogy a káposzta teljesen megpuhuljon.

oldalas2.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr982599861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wekerlei 2013.02.18. 15:33:31

Én gyorsabban csinálom és nem vörös-, hanem fehérkáposztából

Fehérkáposzta némi gyalult sárgarépával és fehérrépával, hogy cifrább legyen(:-))édes almaborban párolva(bármilyen édes fehérbor jó)
serpenyőben gázlángon 20 perc

Oldalas légkavarásos sütőben kétszer 15 perc 125-150 fokon grillrácson, alatta tepsiben 3 dl víz párásításra.

A krumpli mikróban erős fokozaton 2x4 perc

anicum007 2013.02.20. 11:03:20

@Wekerlei:
Köszi a káposztás tippet, kipróbálom! :) Légkavarásos sütő hiányában, marad a már bevált sütési forma! :)
süti beállítások módosítása