anicum007 2010.12.29. 09:36

Citrom torta

citromtorta1.jpgKarácsonykor történt egy-két baki melynek eredményeként született pár új recept. Nos, hogyan készítünk "citromos álmot", ha elfelejtjük az egyik legfontosabb hozzávalót, a kekszet? Először is, ne essünk kétségbe, majd némi bemelegítés után fogjuk intenzív tornára agyunkat, s meglásd, hamarosan megszületik a megoldás. A torta megvágása, és a család pozitív visszajelzése után, békesség költözött lelkembe, s örömmel nyugtáztam, hogy egy recepttel gazdagabbak lettünk. ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához)10dkg BIO durum liszt, 20dkg teljes kiőrlésű liszt, 20dkg margarin, 5dkg szőlőcukor, 1 citrom reszelt héja, 2ek friss citromlé,1-2ek tejföl, 1cs sütőpor, csipetnyi só

(a krémhez) 5dl tejföl, 2 citrom reszelt héja, 7tk folyékony édesítőszer, 1cs diétás vaníliás cukor, 1cs Dr. Oetker Zselatin (10g), ½l víz, 2 citrom leve, 5dl növényi tejszín, 1ek szőlőcukorElkészítés:

(23 cm átmérőjű tortaformában készül) A sütőporos lisztben szétmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Ha túl keményre sikerült, tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta. A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán tortaforma nagyságúra nyújtva 3 lapot készítünk belőle, majd sütőpapírral kibélelt formában, előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) 10-15 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a citrom reszelt héját, az édesítőt és a vaníliát. A zselatint felmelegítjük a 2citrom levével, és annyi vízzel, hogy az egész ½l legyen. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejfölös krémhez. A tejszínt, a szőlőcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, kisebb adagonként összeforgatjuk a tejfölös krémmel. A tepsi aljára kerül az első tésztalap, melyre óvatosan rámerjük a citromos hab egyharmadát. Erre megint tésztalap kerül, majd krém és ismét tésztalap. Az egészet krémmel zárjuk. Ha kihűlt, egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és szépen szeletelhető lesz. Tejszínhabbal és citromszeletekkel díszítjük. citromtorta.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr142545558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása