rakott tócsi.jpgE recept írása közben két okból is zavarban vagyok. Lássuk be, ez a fogás nem éppen a leglájtosabb ételek egyike, ám ha egyszer megkóstolod, könnyen a rabjává válhatsz! ;-) A másik ok, mely némi nehézséget okozott - olykor beleesek ebbe a hibába -, hogy rutinból főzök, nem gondolva arra, hogy a recept megírásánál fontos lesz a hozzávalók mennyiségi meghatározása. Felülkerekedve a problémán, utólag méricskélni kezdtem mennyi is egy „Ani-maroknyi” adag. Az étel alapját, a felénk tócsi néven ismert (magyar népi étel, melynek neve és elkészítési módja, tájegységenként eltérő - tócsni, lapcsánka, burgonyaprósza, macok stb..) burgonyalepény tésztája adja.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tócsihoz) 10db közepes burgonya, 20dkg zabkorpa, 2gerezd fokhagyma, 2tk só, őrölt bors, 4dl tejföl, 1/2dl olaj
8 vékony szelet csirkemell, vagy sovány disznóhús

(a raguhoz) 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10dkg füstölt szalonna, 40dkg gomba, fűszerpaprika, só, ételízesítő, Piros Arany, Erős Pista, őrölt bors, 10dkg zöldborsó, 1ek tk lisztElkészítés:

A meghámozott, nyers burgonyát lereszeljük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a zabkorpát és a tejfölt, majd ½ dl olajat. Amíg a húsokat előkészítjük, a tésztát félretesszük. A megmosott hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Kizsírozott tepsibe, először elegyengetünk egy réteget a burgonyás masszából, majd ráhelyezünk 4 szelet húst, melyet ismét a tócsitészta, majd a hús követ, s végül a tetejére tócsi kerül. Lefedve, forró sütőben (kb. 180 °C-on, gázsütőben 3-as vagy 4-es fokozat) kb. 1½ órát sütjük. Közben elkészítjük a ragut. A kockára vágott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. Mikor kicsit megdinszteltük, mehet még bele ízlés szerinti Piros Arany, Erős Pista, és fűszerpaprika, majd felöntjük 1½dl vízzel. Ha felforr, hozzáadjuk a zöldborsót és egyenletes, lassú tűzön, többször megforgatva, kb. 10-15perc alatt készre főzzük. Végül meghintjük lisztel, és összeforraljuk. Tálaláskor, kínálhatunk hozzá tejfölt.rakott tócsi1.jpg

Mutató méhecske.jpgSaját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr682510901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anicum007 2012.02.03. 11:47:55

@nomad: Kedves nomad! Nálam is favorit a tócsni, mondhatni, a gyengém, ezért bármilyen alakot is öltsön nem tudok ellenállni. :) Egyébként, általában én is olajban kisütött lepényt szoktam készíteni belőle. Nagymamám, pedig tepsiben süti. Mindegyik verzió isteni! ;-) Ja, és köszi a sztrapacskás ötletért, már nagyon régen készítettem, pedig ő is nagy kedvenc! :)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.02.03. 22:04:04

Épületben eléggé veszélyes, de a nudli tésztából szoktunk sütni krumplilángosokat öntvénylapon. Zsírral megkenve, teával igen jó étel. Újabban a tárcsán sütjük a kertben, így a szomszédok nem hívják ki a tűzoltókat :)
Fotó még nincs, de majd a zsíros kenyér kollekcióval együtt sorra kerül :)

anicum007 2012.02.04. 12:19:49

@nomad: Türelmetlenül várom a fotókat! ;-)
süti beállítások módosítása