rigójancsitorta.jpgEz az ínycsiklandó, édesen krémes sütemény, egy cigányprímásról kapta a nevét, aki 1896-ban egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége. Az asszony (Clara Ward) beleszeretett a tüzes, fekete szemű prímásba, és elhagyta érte férjét. Jancsi, egy pesti cukrászdában készíttetett süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. A barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos csoda, rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, s mivel én is a kedvencek között tartom számon, ezért  kihagyhatatlannak ítéltem a recepttárból.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a piskótához) 6 tojás, 3ek víz, 4ek nádcukor vagy nyírfacukor, csipetnyi só, 6ek BIO durum vagy teljes kiőrlésű liszt, 3ek kakaópor, 1/2cs sütőpor, 5ek diétás baracklekvár
(a krémhez) 5dl növényi tejszín, 6ek kakaópor, 2ek nádcukor por

(a tetejére) 10dkg olvasztott diétás csokoládé, vagy tortabevonó 2-3ek étolajjal felhígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyen.Elkészítés:

A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a vizet, a lisztet, beleszitáljuk a kakaót, s végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral kibélelt (23 cm átmérőjű) tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. A kihűlt tésztát félbevágjuk, majd a felső felét megkenjük lekvárral, és bevonjuk csokimázzal. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeletekre vágjuk. A tejszínt a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és jól beledolgozzuk. Az alsó tésztalapot ugyancsak megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a csokoládéhabot és óvatosán ráhelyezzük a csokoládés szeleteket. Tetszés szerint díszítjük, majd hűtőbe téve 5-6 órát dermesztjük.Rigó Jancsi torta.jpg jing-jang torta0.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr752494934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása